Verbetering arbeidsomstandigheden en veiligheid met ISO 45001 

De voordelen van ISO 45001 benutten! De kwaliteitsnorm ISO 45001 is geschikt voor borging van de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers. Er is nu naast VCA een ISO norm, waarmee een veiligheidsmanagementsysteem kan worden opgezet, dat bovendien kan worden gecertificeerd. Deze norm is een mooie aanvulling op ISO 9001. Lees de tips en voordelen.

ISO 45001 heeft dezelfde opbouw als ISO 9001

De meeste spelregels van ISO 45001 komen overeen met ISO 9001. Dat komt door de vergelijkbare opbouw en inhoud. De PDCA cirkel van Deming moet draaien en de risico inventarisatie en stakeholderanalyse moeten worden uitgevoerd. Wat zijn de regels en de tips?

Borg de veiligheid en arbeidsomstandigheden met ISO 45001:

  1. ISO 45001 als alternatief voor VCA
  2. Veiligheidsrisico’s inventariseren en verbeteracties uitvoeren
  3. Implementatie en certificatie ISO 45001

1. ISO 45001 als alternatief voor VCA

De checklist VCA heeft voordelen, maar ook 2 belangrijke nadelen. VCA is ten eerste een checklist en ten tweede is deze checklist oorspronkelijk ontworpen voor de petrochemie. Als gevolg van het ontwerp voor de petrochemie is de norm niet voor iedere organisatie even makkelijk om mee te werken. Het nadeel van een checklist is, dat aan alle punten statisch en voorschrijvend zijn. Het voordeel van ISO 45001 is dat deze norm, net als ISO 9001, gebaseerd is op de risico inventarisatie van uw organisatie. Uit de risicoanalyse volgen inzichten in de veiligheidsrisico’s, waarna u naar eigen inzicht en op maat voor uw operationele processen veiligheidsmaatregelen kunt nemen. Tip: Werkt uw organisatie niet als aannemer, gebruik dan ISO 45001.

2. Veiligheidsrisico’s inventariseren en verbeteracties uitvoeren

De kwaliteitsnorm ISO 45001 gaat over gezondheid en veiligheid. Daarmee krijgt de organisatie meer ruimte om de eigen situatie te beoordelen en passende maatregelen te nemen. Omdat organisaties verschillen, verschillen ook de risico’s en de verbeteracties. Het voordeel van ISO 45001 is dat de PDCA cirkel moet draaien, waardoor organisaties continu verbeteren en niet alleen aan een checklist voldoen. Tip: gebruik een normale FMEA of RIE om de risicoanalyse uit te voeren. Gebruik bijvoorbeeld ook de techniek, die u voor de risicoanalyse van ISO 9001 gebruikt.

3. Implementatie en certificatie ISO 45001

Nadat het veiligheidsmanagementsysteem is ontworpen, kan het systeem worden geïmplementeerd en gecertificeerd. Feitelijk is dit traject identiek aan het traject voor ISO 9001. Het onderwerp is alleen anders, namelijk veiligheid. Maak eenvoudige richtlijnen ten aanzien van veiligheid en zorg voor metingen en verbeteringen. Verbeter processen continu (PDCA), zodat uw organisatie ieder jaar kan worden gecertificeerd en uw medewerkers de voordelen ervaren. Tip: Ontwikkel een meet- en regelsysteem en geen controlesysteem.

Certificeer uw organisatie voor ISO 45001

Met slechts enkele dagdelen advies en ondersteuning is uw organisatie al geholpen. Er is niet veel tijd nodig, omdat ISO 45001 overzichtelijk is en makkelijk te begrijpen. Als u de tekst van deze veiligheidsnorm begrijpt, gaat u aan de slag met de borging van de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Alle medewerkers kunnen over veiligheid en gezondheid meedenken en zo ontstaat snel de implementatie, gevolgd door de certificatie. Tip: doe de in company workshop ISO 45001 met uw collega’s.

Wilt u de nulmeting ISO 45001 uitvoeren? Vul onderstaande formulier in. Bellen voor vragen kan natuurlijk ook via 088 33 666 66, of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com.

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

TQM

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

ISO 45001 Certificatie:

  • Veiligheid borgen
  • Arbeidsomstandigheden verbeteren
  • Efficiëntie verbeteren
  • Effectiviteit processen verbeteren
  • Kwaliteitshandboek opzetten
  • Eén systeem ontwerpen
  • Gemba ontwikkelen
  • Gevaren wegnemen
  • Verspillingen wegnemen
  • Kwaliteitsdoelstelling bepalen
  • Mensen opleiden
  • Voldoen aan wetgeving