Dr. William Edwards Deming en de PDCA cyclus

Iedereen die te maken heeft met de dagelijkse bedrijfsvoering van een organisatie heeft hoogstwaarschijnlijk van de Plan Do Check Act (PDCA) cyclus gehoord. De meesten zullen ongetwijfeld ook weten dat Dr. William Edwards Deming de grondlegger is van deze cyclus. Maar, waarom waren nu juist zijn ideeën en theorieën zo revolutionair en invloedrijk?

De Industriële Technische Revolutie en de rol van Deming

Om een volledig beeld te kunnen schetsen, is het belangrijk om te realiseren in welke tijd Deming is opgegroeid en zich verder heeft ontwikkeld. In het jaar 1900 is Deming geboren in de Verenigde Staten. In deze tijd was fase twee van de industriële revolutie, ook wel de “technische revolutie” genoemd, volop in gang. Elektriciteit en staal deden hun intrede in deze periode, waardoor mechanisatie en massaproductie mogelijk werd gemaakt. Er werd voor het eerst geproduceerd op basis van processen en procesmanagement, waar Deming later zijn wereldberoemde bijdrage aan zou leveren.

Academische achtergrond Deming en de oorsprong van de PDCA cyclus

Deming ontwikkelde interesse voor techniek terwijl hij opgroeide. In 1921 haalde hij zijn Bachelor Electrical Engineering aan de Universiteit van Wyoming. Vervolgens heeft hij zijn Master in Statistics in 1925 behaald aan de University van Colorado en is hij bij Yale University aangenomen om zijn PhD (doctoraat) te behalen in Statistics & Static Physics. Tijdens zijn laatste universitaire studie ontmoette Deming de bekende Walter A. Shewhart, die naar Deming’s eigen zeggen de basis heeft gelegd voor de PDCA cyclus.

Carrière Deming en ontdekking procescontrole

Na de afronding van zijn studies heeft Deming gewerkt aan de ontwikkeling van samplingtechnieken, welke gebruikt worden voor Statistical Process Control (SPC). Deze door hem ontwikkelde technieken werden rond 1940 voornamelijk gebruikt voor de productie van wapens en het controleren van de productieprocessen. De toepassing van SPC vormt de basis van de PDCA cyclus. Hij zou operators leren regelkaarten te lezen en te reageren op de variatie, die zichtbaar wordt op een regelkaart of control chart. 

Deming maakt kennis met de Japanse cultuur en industrie

Na de Tweede Wereldoorlog werd Deming door de U.S. Department of the Army in Japan uitgenodigd om daar te assisteren bij de voorbereiding van de ‘51 Japanese Consensus. Terwijl Deming aan het werk was in Japan en zich bezig hield met de Japanse maatschappij, werd hij scherp in de gaten gehouden door JUSE (Japanese Union of Scientists & Engineers). De leden van JUSE waren onder de indruk van Deming’s methoden en vroegen hem om ze op te leiden in Statistical Process Control. Vanaf dat moment (rond de jaren ’50) heeft Deming tientallen tot honderden engineers, managers en scholieren in Japan opgeleid op het gebied van SPC en de zogenoemde Quality Concepts. Daarbij heeft hij bij verschillende bedrijven ook het topmanagement geadviseerd met de volgende boodschap:

deming advies

Maatschappelijke impact van kwaliteitsmanagement en productcontrole

Deze boodschap lijkt nu heel logisch. Echter, in zijn tijd was het revolutionair. Het verbeteren van de kwaliteit van producten leidt tot een significante reductie van kosten. Om non-kwaliteit te herkennen zette hij de operators in. Voor de verbetering van de kwaliteit van producten is het nodig om de verantwoordelijkheid voor productcontroles bij de uitvoerende medewerkers te leggen. De uitvoerende medewerker is namelijk als beste en snelste in staat om direct te handelen op het moment dat er een afwijking in het proces of product wordt gesignaleerd. Dit betekende voor Deming logischerwijze, dat de ‘eenvoudige’ arbeider opgeleid moest worden om afwijkingen te kunnen signaleren. Dat was een culturele schok in zowel de samenleving als de bestaande gezagsverhoudingen in organisaties. Dit is ook de reden dat de visie van Deming pas decennia later invloed heeft gekregen op de andere delen van de wereld.

Het Japans Economisch Wonder dankzij Deming en de PDCA cyclus

Japan bevond zich na de oorlog in een economische crisis. De Japanse bedrijven realiseerden zich dat er een grote verandering nodig was om de economie weer op gang te brengen. De Japanners lieten zich opleiden door Deming over SPC en de PDCA cyclus en besloten zijn adviezen over procesbeheersing en procescontrole op te volgen. Daardoor daalden de kosten van producten, terwijl de kwaliteit enorm verbeterde. Klanten kochten graag Japanse producten, omdat ze kwalitatief goed waren en de verkoopprijzen laag. Mede hierdoor heeft de Japanse economie een enorme groei doorgemaakt en een sterke concurrentiepositie verworven. Er wordt ook wel gesproken van het Japanese Economic Miracle, wat voortduurde tot ongeveer het einde van de Koude Oorlog (’89).

Sterke concurrentiepositie voor uw organisatie met Deming

De positieve concurrentiepositie van Japan had voor onder andere Amerika negatieve economische effecten. Japan kon goedkoper produceren en een betere kwaliteit garanderen, dus import was interessanter dan het inkopen van producten van eigen bodem. Rond de jaren 80 werd Deming gevraagd om terug te komen naar Amerika, waar hij wederom zijn visies en theorieën mocht onderwijzen. Hij werd aangenomen als consultant bij Ford om daar de productie, de processen en voornamelijk het management te ondersteunen in de bedrijfsvoering. We merken dat ook tegenwoordig nog veel voordeel te halen is met de lessen van Deming. Is uw organisatie al aangepast en volledig in control? Zijn alle processen beheerst en daardoor de kosten laag?  

PDCA cyclus toepassen in uw organisatie

Het beheersen van de processen en verbeteren van de productkwaliteit leidt tot lage kosten en een verbeterde concurrentiepositie. Het is niet voor niets dat het moderne kwaliteitsmanagement is gebaseerd op de visie van Deming. Dit is bijvoorbeeld al te zien aan de meest recente ISO 9001 norm, welke volledig is gebaseerd op de PDCA cyclus. Laat de PDCA cyclus draaien en de kosten van uw organisatie zullen dalen. Niet door processen te beschrijven, maar door oorzaakanalyses uit te voeren en processen te verbeteren. Hoe? Laat ons u helpen bij de implementatie en verbetering van processen.

Wilt u uw processen beheersen en de PDCA cyclus toepassen? Vraag het gratis eBook Implementatie Managementsysteem aan. Vul daartoe onderstaande formulier in. Of bel ons via 088 33 666 66 of stuur een e-mail naar info@patagonia-bv.com.

PDCA cirkel small 1

Deel via:

Terug naar overzicht

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen

Verbeter uw organisatie

 • Ambities en nieuwe doelen
 • Operationeel management
 • Directie en management
 • Middenkader en operations
 • Staf en professionals
 • Consultancy en verandermanagement
 • Coaching leidinggevenden
 • Projectleiding en implementatie
 • Interim management
 • Online services
 • Klantgerichte organisatie ontwikkelen
 • Lage kosten
 • Flexibiliteit in de uitvoering
 • Resultaatgericht