In 2020: Inspectie SZW gaat RI&E handhaven

Heeft uw organisatie de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) niet op orde? Dan loopt u in 2020 grote risico’s. De Inspecteur-general Marc Kuipers heeft aangekondigd dat de inspecteurs er op gaan toezien dat RIE’s in orde zijn. Als dat niet zo is, volgen boetes. Aanleiding hiervoor is het grote aantal ongelukken van de afgelopen jaren. De RIE is speerpunt voor de Inspectie geworden in 2020.

De zorg voor gezonde en veilige werkomstandigheden is een wettelijk verplichting voor organisaties. Daarbovenop is het bedrijfseconomisch heel verstandig een goed veiligheidsbeleid te voeren, want dat kost veel minder dan de gevolgen van ongelukken. Een RI&E uitvoeren is niet ingewikkeld. Het kost relatief weinig tijd en de maatregelen beschermen medewerkers tegen ongelukken of ongezonde omstandigheden, die een enorm effect hebben. Het is daarom verbazingwekkend dat minder dan de helft van de bedrijven een RI&E heeft gemaakt. Reden genoeg voor de Inspectie SZW om te gaan handhaven en desnoods boetes uit te delen.

RIE leidt tot veiligheid, rendement en zekerheid

Het uitdelen van boetes is natuurlijk niet het hoofddoel. Het doel is organisaties veilig en efficiënt te laten werken. Veiligheid kost geen geld. Dat is een fantoom, een dogma. Veiligheid levert geld op. Het probleem zit in het gedrag van mensen. Mensen hebben haast, worden onachtzaam of kennen de regels niet. Een machine veilig bedienen kost net zoveel tijd als de ogenschijnlijk snellere onveilige manier. Of als medewerkers last hebben van geluid, stof of chemicaliën, dan zijn ze eerder moe en niet meer in staat goed te werken. Start de RIE en verhoog de productiviteit van uw organisatie.

Gezonde mensen functioneren beter

Het doel is dan ook het rendement van de organisatie te verbeteren door veiligheid en gezondheid centraal te stellen. Gezonde mensen worden minder snel ziek, werken harder en klagen minder. Gezonde mensen zijn gemotiveerd, geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en sterk in de uitvoering van hun werk. Ze willen leren en verbeteren. Alle reden om veiligheid integraal onderdeel te maken van de bedrijfsvoering. De leiderschapsstijl - coachend leiderschap - is hierbij het sleutelwoord.

RIE helpt bij verkrijgen van inzicht over veiligheid en gezondheid

Met behulp van de RIE worden alle onderdelen van de bedrijfsvoering onderzocht en gemeten. Dat is in een paar dagen gebeurd en is heel leerzaam. Er komen inefficiënte situaties naar voren, onveilige opstellingen en gedrag van zowel leidinggevenden als medewerkers. Een RIE is met andere woorden meer dan alleen een veiligheidsonderzoek. Het is eigenlijk een foto van de cultuur van de organisatie. Dat is zeer waardevolle informatie voor de directie en het MT. Vervolgens kan het MT werken aan verbeteringen.

Van RIE naar duurzaamheid en betrokkenheid van medewerkers

Uit onderzoek blijkt dat als de werkomgeving veilig en gezond is, medewerkers het naar hun zin hebben. Ze lopen niet weg, maar blijven juist en dragen bij aan procesverbeteringen. Door veiligheid in het dagelijks werk te integreren en mensen bewust te maken van hun eigen gezondheid zal een duurzame arbeidsrelatie ontstaan. Medewerkers zijn productief en voeren hun werk graag uit. Dat is nog een voordeel van veilig werken. Overigens is de RIE ook onderdeel van de veiligheidsnorm VCA.

Uitvoering van de RIE voor uw organisatie

Voor de uitvoering van een RIE kunt u contact met ons opnemen. We hebben voor u de werkwijze, documenten en wettelijke regels. U kunt ons de RIE laten uitvoeren, maar nog veel leuker en effectiever is het als we dat samen met operators en teamleiders doen. Dan zijn ze betrokken, leren ze de wetgeving en denken ze mee in procesverbeteringen. Ze ontwikkelen eigenaarschap en nemen verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de werkzaamheden. Er zijn vele varianten om een RIE uit te voeren, maar doe het in ieder geval in 2020.

Wilt u hulp bij de uitvoering van de RIE van uw organisatie? Bel ons via 088 33 666 66 of stuur een e-mail naar info@patagonia-bv.com.

15501883 m

Deel via:

Terug naar overzicht

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen

Verbeter uw organisatie

 • Ambities en nieuwe doelen
 • Operationeel management
 • Directie en management
 • Middenkader en operations
 • Staf en professionals
 • Consultancy en verandermanagement
 • Coaching leidinggevenden
 • Projectleiding en implementatie
 • Interim management
 • Online services
 • Klantgerichte organisatie ontwikkelen
 • Lage kosten
 • Flexibiliteit in de uitvoering
 • Resultaatgericht