Ondernemen en managen in crisistijd

‘Never waste a good crisis’, is de beroemde uitspraak van Winston Churchill. Past u deze uitspraak op dit moment toe in uw werk, functie en organisatie? Nu is het moment! Bent u uw functie of organisatie op dit moment opnieuw aan het vormgeven? Veel gebruiken zijn sinds deze crisis ineens niet meer van toepassing. Er is ruimte ontstaan om werk anders uit te voeren. Het bijzondere hieraan is, dat er op dit moment begrip is voor verandering. Er is weinig weerstand. Lees verder hoe een organisatie sterker uit de crisis komt.

1. Crisis biedt nieuwe mogelijkheden en nieuwe inzichten

Een heel beroemde crisis was de naoorlogse crisis in Japan. Japan was als land vernietigd en de industrie produceerde bijzonder slecht. Japan besefte dat een nieuwe productievorm moest worden ontwikkeld. De Japanse industrie omarmde de nieuwe inzichten van Dr W.E. Deming en creëerde nieuwe succesvolle productiesystemen met nieuwe uitgangspunten. Welke nieuwe organisatievormen en productiesystemen gaat u nu introduceren? Kijk eens naar de 14 punten van Deming, de toepassing van Lean Manufacturing en een nieuwe organisatiecultuur. Wat gaat u nu ondernemen?

Tip: Lees de teksten achter de 3 hyperlinks

Leer van het verleden. Dat helpt om nu gedurfde maatregelen te nemen als ondernemer of entrepreneur. Lees over Deming, Lean Manufacturing en nieuwe organisatieculturen. Door het verleden te kennen ontstaat vertrouwen in het nemen van maatregelen tijdens een crisis.

2. Tijdens een crisis ruimte om nieuwe werkwijzen te introduceren

In reguliere of positieve economische tijden worden werkwijzen en procedures vastgezet. Dat heeft zelfs een naam: borgen. Een routine wordt stevig geborgd, zodat deze bij herhaling correct wordt uitgevoerd. Dat is ook de rol van een manager en het doel van procesbeheersing. Heel logisch, maar soms moeten procedures worden aangepast en dat gaat vervolgens moeizaam. De routines zijn een gewoonte geworden en mensen willen die niet zomaar veranderen. We hebben van het aanpassen van routines zelfs een apart vakgebied van gemaakt: change management. Tot vandaag, nu het crisis is. Ineens staan alle gestandaardiseerde werkwijzen ter discussie en vaak kunnen ze ook direct worden veranderd. De praktische voorbeelden zijn nu al zichtbaar. Van video conferencing en online lesgeven tot aan een F1 team dat beademingsapparatuur heeft ontwikkeld. Het is ook mooi om te zien hoe snel bijvoorbeeld de automotive zijn gehele productiesysteem heeft weten aan te passen van het produceren van auto’s naar de productie van medical devices. De nadelen verdwijnen als sneeuw voor de zon naar de achtergrond en de praktische noodzakelijkheid maakt het mogelijk. Geen 10 jaar discussie, maar in 10 dagen gerealiseerd. Dat zijn effecten die crises hebben op een samenleving of organisatie. Er ontstaat ruimte om patronen, rituelen, gestandaardiseerde werkwijze ineens aan te passen.

Tip: Pas nu werkwijzen aan!

Nu is het moment om uw afdeling of in uw organisatie te transformeren. Niet wachten tot de crisis weer voorbij is, want dan komen de oude patronen mogelijk weer terug. Juist nu tijd nemen om met elkaar verbeteringen door te voeren en de kosten te verlagen. Gebruik minstens twee dagen per week om transformaties door te voeren en te begeleiden. Stap uit de rol van manager en in de rol van ondernemer. Na de crisis is de organisatie sterker, zowel in samenwerking als in organisatiestructuur en efficiëntie. Zet bijvoorbeeld direct 5S in en zet nieuwe waarden vast in de organisatie.

3.  Versnel de uitvoering van het business plan in de crisis

Dit is ook het moment om naar de toekomst te kijken. De ideeën of plannen, die als het goed is in het business plan staan, kunnen juist nu versneld worden uitgevoerd. Een crisis geeft de mogelijkheid om een versnelling aan te brengen. Dat geldt wellicht niet voor veranderingen waar veel liquide middelen voor nodig zijn, maar wel voor culturele veranderingen of procesaanpassingen. Dit is bijvoorbeeld het moment om naar nieuwe markten te kijken. Mogelijk had u al een tijdje oog op een nieuwe markt, maar kwam de organisatie er niet aan toe. Dit is dan het moment om daar vorm aan te geven. Toon ondernemerschap. De verkoopafdeling heeft mogelijk wat minder te doen in de bekende markten, dus nu alle reden om nieuwe markten in te gaan en de productie voor te bereiden op nieuwe producten. Nu hebben productiemedewerkers de tijd om te testen, trainen en verbeteren.

Tip: Versnel de uitvoering van plannen

Pak het business plan erbij. Bekijk welke acties u juist nu kunt uitvoeren, die eigenlijk voor volgend jaar gepland waren. Denk aan een verbouwing, nieuwe markten of de nieuwe inrichting van processen en afdelingen. Welke strategische implementaties of nieuwe richtingen kunnen nu worden uitgevoerd?

Hulp nodig bij de uitvoering van organisatieveranderingen? Vul onderstaand formulier in. U kunt natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com.

Logistiek Kraljic matrix

Deel via:

Terug naar overzicht

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen

Verbeter uw organisatie

 • Ambities en nieuwe doelen
 • Operationeel management
 • Directie en management
 • Middenkader en operations
 • Staf en professionals
 • Consultancy en verandermanagement
 • Coaching leidinggevenden
 • Projectleiding en implementatie
 • Interim management
 • Online services
 • Klantgerichte organisatie ontwikkelen
 • Lage kosten
 • Flexibiliteit in de uitvoering
 • Resultaatgericht