Van financiƫle drijfveren naar het realiseren van impact

In de vorige eeuw werden organisatieveranderingen top down geleid door mensen, die verstand hadden van organisatieontwikkeling, change management en gedragsontwikkeling. Dit komt nog steeds voor, maar die rol wordt overgenomen door jonge, talentvolle mensen, die de ruimte nemen en organisaties van binnenuit veranderen. Ze doen dat vanuit hun eigen functie en niet via verandertrajecten. De lerende en transformerende organisatie ontstaat nu door millennials, die anders denken, anders zijn en impact willen realiseren.

Je zou kunnen stellen dat organisatieveranderingen in het verleden op een wat technocratische manier werden geleid. Als een verandering nodig was, werd een stuurgroep geïnstalleerd, die cultuuranalyses maakte, nieuwe doelen formuleerde en uitgebreide trainings- en transformatieprogramma’s uitrolde. Er werden projectplannen gemaakt en leiderschapsveranderingen uitgevoerd, maar het effect was zelden succesvol. De aanpak was inhoudelijk juist, maar technocratisch in de vormgeving en uitvoering. De mensen die de veranderingen leidden, wilden wel dat anderen zouden veranderen, maar hadden niet zelf die bezieling. Dat was één van de problemen en dat is nu opgelost met de introductie van talentvolle millennials, die anders denken en werken. Zij willen de verandering zelf. Zij zijn de verandering! Hoe doet u uw voordeel met deze ontwikkelingen?

1.  Impact gedreven managementteam met een missie

De nieuwe generatie is niet financieel gedreven, maar impact gedreven. Millennials zijn op zoek naar creaties, naar disruptieve oplossingen en naar betekenis. Geld is niet meer de drijfveer, maar een noodzakelijk hulpmiddel, dat nodig is voor de realisatie van ideeën en ambities. Dat leidt er toe dat de houding, het denken en het gedrag van de millennials heel anders zijn. Er zit als het ware een andere motor onder de motorkap. Zet zo iemand in uw management team en u heeft de verandering als het paard van Troje binnengehaald. Zet twee, drie of vier van deze mensen in uw management team en de verandermotor staat maximaal aan. Neem ook nog talentvolle medewerkers aan op cruciale posities in uw organisatie en ideeën worden ook nog omgezet in acties. Omdat deze mensen zelf de verandering zijn.

2.  Richting bepalen met een inhoudelijk missie

Een missie of visie die uit algemene termen bestaat, zoals klantgerichtheid, kwaliteit of duurzaamheid, is een missie uit de vorige eeuw. Deze is onder de radar eigenlijk gewoon financieel gedreven. Doe eens een rondje over het internet en u vindt talloze missies en visies, die vol staan met algemeenheden. Nieuwe visies en missies zijn inhoudelijk en gaan over energiebesparing, problemen oplossen of andere economische vraagstukken. De nieuwe generatie wil een probleem oplossen, zoals uit gras melk maken zonder levende koeien in te zetten, boodschappen thuisbezorgen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken, of plastic 100% recyclen. De missie en visie van uw organisatie moeten worden omgezet naar betekenisvolle, inhoudelijk opdracht aan alle medewerkers in uw organisatie. Waarom doen we wat we doen? WHY?

3.  Werken als een startup met innovatie agenda

Wat betekent deze verandering voor de praktijk van uw organisatie? Wel, allereerst is het iets minder bedreigend als het mogelijk lijkt. Ook de nieuwe generatie zal zich aan wetten moeten houden, zal financiële resultaten moeten laten zien en werkt aan één doel. Tot zover vallen de veranderingen mee. Wat wel verandert, is de manier waarop de organisatie functioneert, omdat de mensen anders zijn. Voorbeelden:

 • Tijdens een vergadering is alle informatie gedeeld. Niemand heeft meer macht op basis van ongelijkheid in informatie of data.
 • Er zijn geen extra rechten op basis van leeftijd, dienstjaren of status. De silo’s of afdelingsmuren vormen geen barrières meer.
 • Er zijn geen hokjes, afdelingen of functies meer, die een eigen status hebben. Iedereen doet mee en iedereen deelt in informatie en ambities.
 • Er wordt minder politiek bedreven. Competenties om clusters te vormen, aparte agenda’s te voeren en elkaar onder uit te halen zijn minder ontwikkeld.
 • Automatisering is geen speciaal of bijzonder project meer. Alle standaard online (gratis) applicaties worden gewoon direct ingezet. Wat handig is, wordt gebruikt.

Deze voorbeelden van veranderingen worden niet technocratisch ingezet of afgesproken, maar millennials erkennen de grenzen gewoon niet. Ze zijn anders. Ze willen leren, hebben honger naar samenwerking en willen hun ambities realiseren. Ze gaan geen toestemming vragen om op een andere afdeling met een medewerker te praten. Ze gaan en ze doen. Zorg dus dat de missie, visie en waarden van uw organisatie goed zijn gedefinieerd.

4.  U bent ook een millennial met een ambitie

Als u dit artikel leest en het gevoel heeft dat u ook bent en denkt als een millennial, maar geboren voor 2000, dan kan dat heel goed kloppen. Het gedrag van de millennial nu, was natuurlijk ook voor 2000 al in mensen aanwezig. Vrij veel zelfs, alleen kregen die mensen de kans vaak niet. Plus, de internet- en communicatietechnologie was nog niet beschikbaar. De macht in organisaties verliep via andere drijfveren dan de missie en visie. Het ging om relaties, netwerken, posities en informatie. Dankzij de transparantie van informatie en technologisch hulpmiddelen werken deze klassieke drijfveren niet meer. Het is daarom heel goed denkbaar dat u op leeftijd bent en denkt als een millennial, maar minder getalenteerd was of minder geïnteresseerd was in de klassieke machtsdrijfveren. Geen zorgen dus en doe zoals u altijd bent geweest en ga achter uw ambities aan!

Zoekt u hulp bij de verbetering van uw organisatie? Bel ons via 088 33 666 66 of stuur een e-mail naar info@patagonia-bv.com.

ISO14001

Deel via:

Terug naar overzicht

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen

Verbeter uw organisatie

 • Ambities en nieuwe doelen
 • Operationeel management
 • Directie en management
 • Middenkader en operations
 • Staf en professionals
 • Consultancy en verandermanagement
 • Coaching leidinggevenden
 • Projectleiding en implementatie
 • Interim management
 • Online services
 • Klantgerichte organisatie ontwikkelen
 • Lage kosten
 • Flexibiliteit in de uitvoering
 • Resultaatgericht