ISO 22000 managementsystemen voor voedselveiligheid

De kwaliteitsmanagementnorm ISO 22000 is de uitgebreide versie van ISO 9001 voor organisaties in de voedselketen. Deze kwaliteitsstandaard bevat alle managementonderdelen van ISO 9001 plus extra, meer specifieke procedures voor de voedselveiligheid. Lees meer over deze norm en de toepassingen in uw organisatie. 

ISO 22000 is de norm voor een managementsysteem voor voedselveiligheid

ISO 22000 is de standaard norm voor een managementsystemen als het om voedselveiligheid gaat. Er zijn meer normen op dit gebied: 

 • HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit is een norm voor een risico-inventarisatie en zal in 2021 worden uitgefaseerd.
 • BRC Global Standard for Food Safety. De BRC is ontwikkeld door de  British Retail Consortium (BRC) en kent diverse varianten voor de verschillende branches in de foodsector, zoals voedselproductie, opslag en transport, packaging en retail. 
 • IFS International Food Standard. De tegenhanger van BRC voor Duitsland.
 • FSSC 22000. In hoofdlijnen biedt deze norm een integrale aanpak voor risicobeheersing op het gebied van voedselveiligheid en bestaat de norm uit onder meer de eisen van ISO 22000, eisen uit branche- of sectorspecifieke basisvoorwaarden en aanvullende eisen van de GFSI (Global Food Safety Initiative).
 • GlobalGAP Good Agricultural Practice. Deze norm is vooral gericht op de manier waarop voedsel wordt geproduceerd in de agrarische sector. 

De normen zijn min of meer vergelijkbaar, al hebben de normen ISO 22000 en FSSC 22000 ook duidelijk een managementsysteem structuur, waarmee wordt voorgeschreven continue verbetering (PDCA cycle van Deming) van de organisatieprocessen te realiseren. De BRC en IFS zijn meer gericht op de beheersing van risico’s. De FSSC 22000 bevat in feite de branche specifieke eisen en de vereiste om te voldoen aan Food Defense (ook geschreven als Defence) en Food Fraud2.

De voordelen van ISO 22000 

De voordelen van ISO 22000 (of FSSC 22000) zijn dat u uw productieprocessen beter kunt beheersen, voedselveiligheid in grote mate is gewaarborgd én dat de organisatie kan worden gecertificeerd voor ISO 22000. Daarmee wordt uw organisatie een meer betrouwbare partner voor uw klanten in voedselketenDe voedselveiligheid neemt toe en dat waarderen uw afnemers. De concurrentiepositie van uw organisatie wordt versterkt. 

Organisatieadviseur helpt u met de toepassing van ISO 22000 

Voor de toepassing van de richtlijnen van ISO 22000 is specifieke kennis nodig van managementsystemen, voedselveiligheid en procesmanagement (PDCA cycle). Die kennis bieden onze organisatieadviseurs. Dit zijn consultants, die weten hoe managementsystemen op het hoogste niveau kunnen worden ontwikkeld en toegepast. Wij zijn geen experts in specifieke voedselveiligheidsvraagstukken, zoals kiemvorming of bacteriëndie kennis bezitten uw medewerkers of andere experts. Wij zijn experts in het slim opzetten van managementsystemen, zodat organisaties compliant zijn met de norm(en) en tegelijkertijd operationele processen efficiënt en praktisch zijn geborgd.

Het doel van ISO 22000 voor uw processen en organisatie 

Het doel is het betrouwbaar leveren van veilige voedselproducten aan uw klanten. Hoe hoger de leverbetrouwbaarheid in kwaliteit, veiligheid en tijdigheid is hoe enthousiaste uw klanten worden over de samenwerking met uw organisatie. Overigens hoort hierbij ook het continu reduceren van de kosten. Ook dat is onderdeel van kwaliteitsmanagement.

 • U kunt met ons een nulmeting ISO 22000 uitvoeren 
 • De organisatieadviseur helpt de norm uitleggen en de implementatie begeleiden 
 • Training van medewerkers in kwaliteitsmanagement en ISO 22000
 • Begeleiding bij de uitvoering van interne audits en de certificatie 
 • Productieverbetering en procesbeheersing naar 99,9% leverbetrouwbaarheid

Visie op de toepassing van ISO 22000

De kunst van ISO 22000 is niet het beschrijven van procedures of het maken van dikke handboekenHet gaat om de toepassing van kwaliteitsmanagement. Er dient een geavanceerd systeem van meten en verbeteren toe worden geïmplementeerd. De beheersing van processen moet zijn georganiseerd en het meten van afwijkingen, waarna verbeterings- en borgingsstappen volgen. Hiertoe dient de organisatie te worden ontwikkeld tot een slim systeem van samenwerkende, klantgerichte processen en afdelingenMeer weten en uitleg krijgen? Laat het ons weten. 

Oplossingen voor de toepassing van ISO 22000 

Eén van de belangrijkste stappen is de toepassing van kwaliteitsmanagement in de lijn van de organisatie. Daarna volgen slimme, snellen procedures voor meten en verbeteren via de PDCA cycle. De competenties van medewerkers en managers worden ontwikkeld en verantwoordelijkheden worden op de juiste manier in de organisatie belegd. Leiderschap, standaardisatie en de voedselveiligheid staan centraal bij de toepassing van ISO 22000 

Cases in de toepassing van ISO 22000 

Het begrip voedselveiligheid heeft een brede definitie. Dit gaat van productie, verpakkingsmaterialen tot opslag en transportDe productieprocessen voor deze branches zijn verschillend. Dat betekent dat ook de manier van beheersing verschilt. De toepassing van procedures voor procesbeheersing vormen de basis in iedere (hightech) organisatie. Vraag bij ons de cases aan en we helpen u verder.

Wilt een nulmeting ISO 22000 uitvoerenVul dan onderstaand formulier in. Bellen kan natuurlijk ook via 088 33 666 66, of stuur een e-mail naar info@patagonia-bv.com 

consultancy data analyse advies

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

checklist lean 5s

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

Kwaliteitsmanagement 5S Lean

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vraag

Vul het formulier in en stel uw vragen.

ISO 22000 Certificaat

 • ISO 22000 Certificaat
 • Eenvoudig stappenplan
 • Direct resultaat in de uitvoering
 • Voedselveiligheid realiseren
 • Procesbeheersing realiseren
 • Procesverbetering realiseren
 • Kosten reduceren
 • Klanttevredenheid verbeteren
 • Interne organisatie verbeteren
 • Verbeterde productkwaliteit