Stappenplan voor certificatie ISO 9001 van uw organisatie

ISO 9001 is een methode of norm waarin staat beschreven waar het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie aan moet voldoen. Voldoet de organisatie aan alle eisen, dan kunt u het ISO 9001 certificaat aanvragen. Doe eerst de check met de ISO 9001 Checklist en vraag de ISO 9001 brochure aan. Lees verder.

Voldoen aan ISO 9001 is niet ingewikkeld, maar leuk en uitdagend. Het gaat om de continue verbetering van een organisatie via het mechanisme van continue verbetering. Dit leidt bij een juiste uitvoering tot lagere operationele kosten en een hogere klanttevredenheid.

Patagonia helpt ons al enige jaren met het beheer van het managementsysteem volgens ISO 9001 en ISO 14001. Ook met het opzetten van FSSC 22000 is hun adviseur weer betrokken. Kernwoorden: pragmatisch, inhoudelijk goed, fijne adviseurs en trainers. Jan Pieter Brandwijk - directeur Geostick Labels & Tags

Het stappenplan om een ISO 9001 certificaat te behalen

Er is een aantal stappen nodig om uw organisatie te laten voldoen aan ISO 9001. We zetten ze voor u op een rij:

 1. Stap 1: Nulmeting uitvoeren op basis van de norm ISO 9001 (optioneel)
 2. Stap 2: Managementsysteem ontwikkelen conform de norm ISO 9001
 3. Stap 3: Implementatie van het systeem: de toepassing
 4. Stap 4: Uitvoeren interne audit en management review of directiebeoordeling (evaluatie)
 5. Stap 5: ISO 9001 certificaat aanvragen bij certificerende instelling en certificatie audit

Stap 1: Nulmeting uitvoeren op basis van de norm ISO 9001 (optioneel)

De eerste stap bestaat uit het lezen van de norm en de inhoud ervan te vergelijken met de manier waarop uw organisatie op dit moment wordt bestuurd. Wat aanwezig is en functioneert, kan worden gebruikt en wat niet aanwezig is, moet worden aangevuld, zodat een compleet systeem ontstaat. Zo'n nulmeting is niet altijd nodig. Meestal gebeurt dat bij wat grotere organisaties om een overzicht te verkrijgen van het functioneren van verschillende afdelingen.

Stap 2: Managementsysteem ontwikkelen conform de norm ISO 9001

De tweede stap bestaat uit de ontwikkeling van datgene wat eventueel ontbreekt op basis van de nulmeting. Het is hierbij belangrijk te redeneren vanuit uw organisatie en niet eerst vanuit de ISO 9001 norm. In deze fase gebeurt het nogal eens, dat veel documentatie wordt schrijven. Dat is niet altijd nodig en het is zeker geen doel op zich. Wees hierin terughoudend en alert. Het gaat vooral om de ontwikkeling van een goede structuur van het systeem.

Stap 3: Implementatie van het systeem: de toepassing

De derde stap is waar het allemaal om draait. Het management moet leiden tot een goede uitvoering van het werk. De diensten of producten die de organisatie levert, moeten voldoen aan de wensen, eisen en verwachtingen van de klant tegen zo laag mogelijke productiekosten. Bovendien is het de bedoeling van zo'n managementsysteem, dat de kwaliteit continu verbetert. Let op de definitie van kwaliteit. Die is belangrijk en vaak anders dan wordt gedacht.

Stap 4: Uitvoeren interne audit en management review of directiebeoordeling (evaluatie)

De vierde stap bestaat uit een logische verplichting uit de norm, namelijk uw managementsysteem tegen het licht te houden middels een zogenaamde interne audit en een evaluatie van het managementsysteem. Dat laatste heet een management review of directiebeoordeling. Dat is geen beoordeling van de directie, maar een beoordeling door de directie van de werking van de organisatie. Met de uitvoering van de review kunnen we u helpen.

Stap 5: ISO 9001 certificaat aanvragen bij certificerende instelling en certificatie audit

Tot slot kunt u een certificerende instelling benaderen om de certificatie audit te laten uitvoeren. Deze certificatie audit wordt in twee stappen uitgevoerd. De eerst stap is een toets van de documentatie om te bekijken of alle onderdelen van het systeem aanwezig zijn. De tweede stap bestaat uit de certificatie audit om te onderzoeken of alle onderdelen ook in de praktijk werken zoals bedoeld. Het resultaat hiervan is een ISO 9001 certificaat.

Vraag de Checklist ISO 9001 certificatie aan

Wilt u weten of uw organisatie klaar is voor ISO 9001 certificering of wilt u weten welke stappen komen kijken bij het behalen van een ISO 9001 certificaat? Vraag dan de Checklist ISO 9001 gratis en vrijblijvend via onderstaand contactformulier aan. De checklist geeft een kort overzicht van de vereisten uit de norm. De norm is abstract beschreven. Houd u vast aan het idee dat de organisatie beter, sterker en sneller wordt na de toepassing van ISO 9001.

Meer weten over het ISO 9001 Certificaat, zonder dikke handboeken of bureaucratie? Vraag de Checklist ISO 9001 aan! Vul onderstaande formulier in, bel ons via 088 33 666 66 of stuur e-mail via info@patagonia-bv.com.

consultancy data analyse advies

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

checklist lean 5s

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

Kwaliteitsmanagement 5S Lean

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vraag

Vul het formulier in en stel uw vragen.

ISO 9001 Certificaat

 • ISO 9001 Certificaat
 • Eenvoudig stappenplan
 • Direct resultaat in de uitvoering
 • Procesbeheersing realiseren
 • Procesverbetering realiseren
 • Kosten reduceren
 • Klanttevredenheid verbeteren
 • Interne organisatie verbeteren
 • Verbeterd rendement
 • Verbeterde productkwaliteit