Het kwaliteitshandboek snel en eenvoudig opzetten voor uw organisatie

Het kwaliteitshandboek is een managementhandleiding. In het kwaliteitshandboek staan de afspraken over processen, de organisatiestructuur en de regels voor procesverbetering. Het kwaliteitshandboek beschrijft de structuur en werking van de organisatie. Dit heet het kwaliteitsmanagementsysteem of kortweg managementsysteem. Het is belangrijk om het managementsysteem slim te ontwerpen en het kwaliteitshandboek efficiënt op te stellen. Het moet een handig instrument zijn om mee te werken. Lees verder en ontdek de voordelen.

Innovatie in het kwaliteitshandboek en managementsysteem

Kwaliteitshandboeken groeien vaak uit tot dikke stapels papier met een onnavolgbare structuur. Het managementsysteem is niet meer duidelijk. Dat is niet de bedoeling, want dan is het geen handig instrument meer. Het kwaliteitshandboek moet zo eenvoudig en overzichtelijk zijn, dat leidinggevenden er makkelijk naar kunnen grijpen om procesproblemen of organisatievraagstukken mee op te lossen. We hebben een innovatief systeem ontwikkeld, dat zo eenvoudig is, dat u normen als ISO 9001 niet meer hoeft uit te pluizen. Het kwaliteitshandboek volgt niet de structuur van ISO 9001, maar van uw organisatie. Dat is de basis van de innovatie. Daardoor is geen extra werk nodig.

Het kwaliteitshandboek voldoet aan alle eisen van externe en interne normen

Uw organisatie moet voldoen aan allerlei wetgeving en regelgeving. Denk aan arborichtlijnen, governance richtlijnen, arbeidswetgeving en nog veel meer. Daarnaast wilt u de operationele processen van uw organisatie verbeteren en om die reden dient de organisatie te voldoen aan de richtlijnen van bijvoorbeeld ISO 9001, ISO 27001 of VCA. De managementhandleiding die we voor u hebben ontwikkeld, voldoet aan al deze eisen en nog meer. Het is één logische structuur van processen en richtlijnen, waar u decennia mee vooruit kunt. Er zijn wel 15 normen in opgenomen, welke overzichtelijk zijn gerangschikt. Denk ook aan ISO 13485, ISO 17025, IATF 16949 of API. Na de toepassing van dit systeem, hoeft u het kwaliteitshandboek bijna niet meer aan te passen.

Certificatie van het kwaliteitsmanagementsysteem met kwaliteitshandboek

Het manual van het kwaliteitssysteem dat we voor u hebben klaarliggen, kan na implementatie in uw organisatie makkelijk worden gecertificeerd. De documentatie van het kwaliteitshandboek voldoet aan alle eisen voor productiebedrijven, IT bedrijven en researchorganisaties. Dat kan, omdat veel eisen vergelijkbaar zijn. Een voorbeeld: de meeste kwaliteitsmanagementsystemen eisen dat de organisatie een procedure heeft voor klachten en afwijkingen. Wel, het is dan slim om 1 procedure te maken, die voldoet aan alle eisen van alle normen. Dit voorbeeld geldt ook voor bedrijfsdoelstellingen, KPI's, leiderschap en de uitvoering van processen. Kortom, uw organisatie is 1 organisatie met processen en alle processen kunnen tegelijkertijd voldoen aan alle interne en externe normen en eisen. Dat maakt de certificatie eenvoudig en documenten hoeven bijna niet meer worden aangepast.

Werken met een kwaliteitshandboek ISO 9001 is heel gemakkelijk

Dit kwaliteitshandboek ISO 9001 voor een productiebedrijf of researchorganisatie is direct ook een standaard voor iedere medewerker in de organisatie. Ook voor nieuwe medewerkers. Een nieuwe manager kan in één oogopslag zien hoe processen zijn gedefinieerd, welke KPI's van toepassing zijn en wanneer de interne audits plaatsvinden. Zo wordt het kwaliteitshandboek een instrument om mee te werken. Daardoor wordt voldaan aan de richtlijnen van ISO 9001. De nieuwe manager ziet ook gelijk aan welke wetgeving en externe normen de organisatie moet voldoen. Daarmee is dit systeem uniek. Er zijn natuurlijk talloze boeken over managementsystemen geschreven. Echter, die beschrijven vaak achtergronden of voorbeelden van praktijksituaties. Zelden weet de lezer aan het einde waar en hoe te beginnen. Men is bijgepraat over de theorie, maar heeft nog geen hulpmiddelen om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Zo’n hulpmiddel is dit kwaliteitshandboek wel.

Wilt u meer weten over ISO 9001 en het kwaliteitshandboek voor een productiebedrijf?

Dit kwaliteitshandboek voor een productiebedrijf geeft u de hulpmiddelen en de volgorde van het werk met de definities. Met het woord productiebedrijf bedoelen we dat het kwaliteitshandboek minder geschikt is voor overheidsorganisaties of het onderwijs. Het is een managementhandleiding voor productiebedrijven, waarin het managementsysteem met alle hulpmiddelen overzichtelijk is vormgegeven. U kunt dat systeem logisch van boven naar beneden doorlopen gedurende het jaar. Het handboek bevat tools voor risicoanalyses, faalkostenanalyses, procesbeschrijvingen, formulieren en alles wat een productiebedrijf nodig heeft. Allemaal geordend en direct te gebruiken. We stellen het kosteloos ter beschikking als u bij ons trainingen of consultancy inkoopt.

Wilt u hulp bij het maken van een kwaliteitshandboek? Vul dan onderstaande formulier in. Of stuur vrijblijvend een e-mail naar info@patagonia-bv.com of bel ons voor uw vragen op 088 33 666 66.

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Elisa Smorenburg