ISO 9001 management review maken door Managementteam

Dit is een programma van 2 dagdelen, waarin we een managementteam helpen om de ISO 9001 management review effectief uit te voeren. We leren de deelnemers natuurlijk de richtlijnen van de norm ISO 9001 management review, maar vooral leren we de deelnemers een effectieve management review uitvoeren. Daarmee ontwikkelt het team haar sturingskracht, prioriteiten stellen en op effecten sturen. De trainer zorgt voor de begeleiding, de management review voorbeelden en hulpmiddelen. Een belangrijk extra effect is dat de samenwerking in het team verbetert, doordat gezamenlijke doelen worden gebruikt.

Programma voor de uitvoering van de directiebeoordeling of management review

Het programma voor de uitvoering van de directiebeoordeling ISO 9001 bestaat uit 2 dagdelen van ieder 4 uur. Tussen de 2 dagdelen krijgen de deelnemers een week de tijd om informatie te verzamelen en analyses te maken. Gedurende de 2 dagdelen helpen we bij de verschillende stadia in de uitvoering van de directiebeoordeling ISO 9001:

  1. Het opstellen van de agenda voor de management review per jaar
  2. Vaststelling van de doelen van de organisatie en de afdelingen
  3. Het gebruik maken van geautomatiseerde systemen en data te genereren
  4. Opzet van slimme formulieren en rapportagevormen
  5. Samenwerking in het team verbeteren
  6. Leren analyseren en sturen op effecten van verbeterprojecten
  7. Reflectie op de manier van leiding geven aan verbeterprocessen
  8. Ritme van verbeterprocessen in 1 maand of in 3 maanden

Het is een waardevolle investering om 2 dagdelen met uw team geconcentreerd te werken aan de management review. Het team werkt samen, leert de organisatie onderzoeken en bepaalt de prioriteiten met elkaar. Tegelijkertijd wordt voldaan aan de richtlijnen van ISO 9001 om de organisatie te certificeren.  

ISO 9001 managementreview maken en voldoen aan de norm ISO 9001

Managementreview en directiebeoordeling zijn twee woorden voor hetzelfde. Een review is een beoordeling op basis van feiten en analyses. De directie leidt dit beoordelingsproces. De ISO 9001 managementreview of ISO 9001 directiebeoordeling is een analyse van de werking van de organisatie. Hoe fit is de organisatie en hoe goed functioneert deze? De norm ISO 9001 schrijft voor welke onderdelen minimaal in de managementreview moeten terugkomen. Die onderwerpen worden natuurlijk behandeld tijdens dit programma, maar er zijn veel meer voordelen met dit programma.

Management review heeft effect op de verbeterprocessen

De onderwerpen, die de norm ISO 9001 voorschrijft als onderdeel van de management review zijn gericht op de kwaliteit van de producten, de operationele processen en verbeterprocessen. Dat komt doordat met ISO 9001 door de bril van kwaliteitsmanagement wordt gekeken. Om te begrijpen hoe een organisatie functioneert, zijn natuurlijk meer onderwerpen voor het managementteam van belang. Denk aan financiële resultaten of prestaties van de productie. Met dit programma van 2 dagdelen helpen we uw team een complete management review maken, die natuurlijk voldoet aan de eisen van ISO 9001, maar die uw team vooral de handvatten geeft om van de directiebeoordeling een effectief hulpmiddel te maken. Hierdoor groeien de managers met dit programma in hun rol als leider. Ze zijn daarna in staat heel gericht te sturen op verbeterprocessen, doordat de indicatoren en doelen helder zijn, de analyses scherp worden gemaakt en verbeterprocessen gericht worden ingezet.

Ontwerp de procedure voor de management review

Onderdeel van het programma is het ontwerpen van een procedure voor de uitvoering van de management review, inclusief de rapportage en de opvolging. De management review wordt meestal aan het einde van het jaar uitgevoerd, of verspreid over het jaar, bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. Financiële resultaten worden iedere maand geëvalueerd, terwijl de uitkomsten van de interne audits bijvoorbeeld 2 of 4 keer per jaar kunnen worden geëvalueerd. We helpen u tijdens het programma een efficiënte procedure ontwerpen voor de uitvoering van de management review, die weinig tijd kost. Zo voldoet uw organisatie ieder jaar aan de eisen voor certificatie ISO 9001 en heeft het management een effectief verbetersysteem in handen.

Automatisering van de management review en frequentie van de uitvoering

Het is natuurlijk handig als gegevens (data) automatisch kunnen worden verwerkt. Dat kan als bijvoorbeeld de klanttevredenheidsmetingen online worden uitgevoerd en de resultaten in een database staan. Dit geldt ook voor de afwijkingen, kwaliteitsmetingen en klachten. Als automatische rapporten kunnen worden gegenereerd uit ERP, CRM of andere systemen is dat handig. Voor de uitkomsten van de interne audits is dit lastiger te realiseren, evenals voor de analyse van de prestaties van de leveranciers of het effect van leiderschap. Volledige automatisering is vaak niet mogelijk, maar bepaalde onderwerpen kunnen wel geautomatiseerd worden. Conclusie: automatiseer zo veel mogelijk, maar maak het geen doel op zich. Maak gebruik van de systemen die in uw organisatie operationeel zijn gemaakt. 

De management review is een eis voor de certificatie van uw organisatie voor ISO 9001

De uitvoering van een management review is voor iedere organisatie een noodzaak, om te begrijpen hoe de organisatie functioneert, zodat kan worden bijgestuurd. Voor de certificatie van uw organisatie voor ISO 9001 is het om die reden een eis dat de management review is uitgevoerd. Het niet of niet goed uitvoeren van de review leidt tot een zogenaamde major non-conformity en dat betekent dat de organisatie niet wordt gecertificeerd. Het is verstandig de management review uit te breiden of te laten aansluiten bij andere reviews. Zo wordt in iedere organisatie maandelijks een financiële review uitgevoerd, waartoe vooraf financiële rapportages worden gemaakt. De operationele management review voor ISO 9001 of andere normen kan hierbij natuurlijk aansluiten. Denk ook aan de reviews voor ISO 14001, ISO 27001 of ISO 45001. Advies: Maak één geïntegreerde review, die verspreid over het jaar wordt uitgevoerd. Met dit programma leert u als team de review maken. U ontdekt ook de rol van de directie, de managers en de kwaliteitsmanager.

Hulpmiddelen voor de uitvoering van de management review

De belangrijkste hulpmiddelen voor de uitvoering van een management review zijn een specifieke agenda, een goede procedure en een handig management review format. De agenda bevat alle onderwerpen, die van toepassing zijn. Het is handig als deze agenda in Excel wordt gemaakt, zodat in de kolommen naast de agenda informatie kan worden opgeslagen. Denk aan de uitkomsten, de acties en het effect van de acties. Zo heeft u in één document de hele management review bij elkaar. Als gewerkt wordt met cloud systemen of ERP applicaties, maak dan geautomatiseerde rapportages, zodat tijd wordt bespaard.

Wilt u meer weten over dit programma Management review of het programma met uw managementteam incompany volgen? Vul onderstaande formulier in en vraag de prijsopgave aan. U kunt natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com.

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Elisa Smorenburg