Lean en 5S achtergrond artikelen en theorie

Hieronder staan artikelen, waarin de theorie en achtergronden van de management methoden Lean Manufacturing en 5S zijn uitgewerkt. U vindt er alles dat u over deze methoden moet weten. Wilt u deze methoden toepassen in uw eigen organisatie? Dan kunt u onze adviseurs mailen of verder lezen bij de Lean Manufacturing en 5S Oplossingen. Weet u nog niet op welke manier u van onze diensten gebruik wilt maken of welke mogelijkheden er zijn? Kijk dan verder onder Diensten. Daar staan de mogelijkheden en werkvormen, zoals consultancy, interim management, projectmanagement en online.

Lean implementeren

Voor een succesvolle implementatie van Lean Manufacturing gelden 3 spelregels. Door aan deze 3 spelregels te voldoen voorkomt u dat uw organisatie aansluit in de lange rij van organisaties waar de implementatie van Lean niet lukte. In dit artikel legt Lean goeroe en partner van Patagonia Dieter J. Duarte uit Japan uit hoe u de 3 spelregels voorbereidt en uitvoert op weg naar een succesvolle toekomst.

Lean manufacturing inleiding

Lean Manufacturing is het maken van producten op het commando van de markt, waarbij alle verspillingen zijn weggenomen en alleen waarde toevoegende handelingen worden uitgevoerd. Bij Lean of 'schrale' productie is de doorlooptijd van de productie minimaal. Het gevolg is een klantgerichte, one piece flow productie met lage kosten en korte doorlooptijd.

8 wastes

Wastes zijn handelingen, die geen waarde toevoegen. Ze worden ook muda of verspilling genoemd. Voorbeelden zijn wachten, fouten herstellen en transporteren. Wastes veranderen het product niet. Daarom wil de klant er per definitie niet voor betalen. De 8 wastes worden geïdentificeerd en verwijderd, zodat operators ze niet meer uitvoeren als gewoon onderdeel van het werk. 

5S Gemba

De methode 5S is ontwikkeld om de werkzaamheden op de werkplek te standaardiseren en te verbeteren. Dezelfde verspillingen gelden zoals ze bij Lean zijn gedefinieerd, alleen nu is de scope de Gemba, de werkplek. De Gemba is de plek waar de producten van de klanten worden gemaakt en de klant wenst niet te betalen voor verspillingen. Met 5S wordt de Gemba verbeterd.

Lean en 5S

De methoden Lean Manufacturing en 5S hebben gemeen dat de 8 verspillingen worden geïdentificeerd en weggenomen. Deze voegen geen waarde toe aan het product, gezien door de ogen van de klant. Beide methoden kunnen niet zonder elkaar worden gezien. Het is verstandig om te beginnen met de toepassing van 5S en daarna met Lean Manufacturing. Een gelijktijdige implementatie kan ook. 

Checklist 5S

De methode 5S is de basis van operational excellence. Met 5S worden eigenaarschap, samenwerking en standaardisatie ontwikkeld. 5S is uitstekend geschikt als start van verbetertrajecten en de toepassing van Lean. De methode 5S is praktisch en heeft direct effect op de Gemba en de cultuur. De werkplekken worden snel verbeterd en aangepast aan de klanteisen. 

Wilt u meer weten?

Vul het formulier in en stel uw vragen

Bart Paesie