Inleiding methode 5S en de voordelen voor uw organisatie

Het doel van de methode 5S is standaardisatie in het belang van de klant én in het voordeel van uw organisatie. Alle werk dat in de uitvoering niet in één keer goed wordt uitgevoerd, is een verspilling. Ook waste of muda genoemd. Hiervoor betaalt de klant niet. De verhouding tussen verspillingen en waarde toevoegende handelingen in tijd gemeten is vaak 30% tot 50%. Medewerkers wachten, zoeken, herstellen, lopen en voeren de hele dag verspillende handelingen uit, die tijd en geld kosten en waar de klant niet voor wil betalen. Lang niet altijd worden deze handelingen als verspilling ervaren. Ze zijn een gewoonte geworden en soms zelfs denkt men dat het bij de functie of bij het werk hoort. Deze vormen van inefficiëntie kunnen met de methode 5S worden weggenomen van de Gemba. Maak de Gemba efficiënt en klantgericht.

Voordelen van 5S in de praktijk van uw organisatie

Hoewel 5S oorspronkelijk vanuit de productie is ontstaan, komen inefficiënte handelingen overal in de organisatie voor. Sterker, in dienstverlenende organisaties is de inefficiëntie vaak nog groter, zo blijkt uit onderzoek. Files zoeken, verkeerde symbolen op een tekening of de inhoud van een mail verkeerd begrijpen. Het komt dagelijks voor met herbewerking, het herstellen van fouten en veel overbodige communicatie als gevolg. 5S grijpt in op de inefficiënties van de dagelijkse praktijk rond en op de Gemba. De methode 5S leidt op de werkplek tot:

 • Standaardisatie in de uitvoering van het werk: iedereen voert het werk op dezelfde manier uit
 • Samenwerking tussen medewerkers: samen besluiten nemen en elkaar (sociaal) controleren en helpen
 • Kostenreductie door het wegnemen van verspillingen en verspilde arbeidstijd
 • Kwaliteitsverbetering door werkprocedures te verbeteren
 • Vergroting van de veiligheid: veiligheid is onderdeel van 5S en wordt soms zelfs 6S genoemd: Safety
 • Verkorting van de doorlooptijd door het wegnemen van verspillingen (muda of waste)
 • Verbetering van de motivatie door samenwerking, standaardisatie en eigenaarschap
 • Een werkplek die gezien mag worden: De eisen en verwachtingen van de klanten vormen de norm

Inhoud van de methode 5S

De methode 5S bestaat uit 5 stappen, die elkaar eindeloos opvolgen. Het is een cirkel, net als de PDCA cirkel. 5S is geen eenmalige opruimactie. Begin met 5S als u een krachtige methode voor uw organisatie zoekt, die jarenlang functioneert en de efficiëntie continu helpt verbeteren. De 5 stappen van 5S zijn:

 1. Scheiden (Seiri): Scheid noodzakelijke en overbodige zaken
 2. Sorteren (Seiton): Sorteer op logisch wijze wat na Seiri overblijft
 3. Schoonmaken (Seiso): Houd machines en werkomgeving schoon
 4. Systematiseren (Seiketsu): Herhaal stap 1 tot 3 continu en doe zoals het hoort
 5. Standaardiseren (Shitsuke): De nieuwe werkwijze is de nieuwe norm

De kwaliteit en het rendement zullen verbeteren. De methode 5S levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van Operational Excellence. De mensen werken als team samen aan het wegnemen van inefficiëntie, waarna een foutloze uitvoering van processen ontstaat. De onderliggende waarde van 5S is, dat eigenaarschap ontstaat bij uitvoerende medewerkers. De inzet van 5S kan daarom goed worden gebruikt bij verandertrajecten voor het kantelen van de organisatie van hiërarchisch denken naar procesmatig, klantgericht denken. 

Stappenplan 5S om de werkplekken te meten en te verbeteren

De essentie van 5S is het handhaven van bestaande normen en het telkens verbeteren van die normen, maar wel als team. Medewerkers werken samen en de normen gelden voor iedereen. Werkwijzen worden verbeterd met telkens in gedachte: Wat wil de klant? 5S leidt daardoor tot klantgericht denken bij de medewerkers en tot eigenaarschap. Werkwijzen worden aangepast door verspillingen te elimineren, die klanten niet waarderen, waarna een nieuwe werkwijze ontstaat. Die nieuwe werkwijze wordt de nieuwe norm (standaard) voor alle medewerkers in het team. Het resultaat is een kortere doorlooptijd per handeling, lagere kosten en een verbeterde veiligheid of ergonomie. Vraag via onderstaand formulier het Stappenplan 5S aan om 5S te implementeren in uw organisatie.

Rol van het management bij de implementatie van 5S

Het spreekt voor zich dat het management de implementatie van 5S leidt. 5S is onderdeel van het programma van het management om een lerende en zich continu verbeterende organisatie te ontwikkelen. Bekijk de video over de implementatie van 5S en bel ons voor de start van 5S in uw organisatie.

Voorbeelden en cases over de methode 5S

Documenten die kwijt zijn, gereedschap dat buiten bereik ligt, machines die lekken, teksten die onduidelijk zijn, lopen, omwegen, bureaucratie, teveel geluid, te weinig licht, storingen of een rommelige database. Ga naar de werkplekken in uw organisatie. Sta 20 minuten stil op één plek en u ziet precies wat de verspillingen zijn. Dat is de beste case, die we u kunnen aanraden. Wilt u er meer zien of lezen? Of heeft u vragen Neem dan contact op met via onderstaand formulier of bel onze office manager via 088 33 666 66.

Wilt u meer weten over 5S of het 5S Stappenplan ontvangen? Vul dan hieronder uw gegevens in. U kunt ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com.

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar Lean oplossingen

Lees meer

checklist lean 5s

Artikelen

Lees meer Lean artikelen

Lees meer

Kwaliteitsmanagement 5S Lean

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen

5S en de Gemba:

 • Standaardisatie werkplek
 • incompany Training 5S
 • Verspillingen wegnemen
 • 5S ervaren en toepassen
 • Efficiëntie verbeteren
 • Met collega's werken
 • Coachend leiderschap
 • Klantgericht werken