Lean Manufacturing implementeren via 3 spelregels

Lean Manufacturing is geen tool of event, maar een managementfilosofie, die geleefd wordt en bedoeld is om de business te ondersteunen. De gedachte achter Lean is dat het produceren van goederen het beste functioneert als alle overbodige hulpmiddelen en materialen zijn weggehaald. Wat overblijft is flow. Als er flow is gecreëerd, zijn de productiekosten en doorlooptijd minimaal. Bovendien is de organisatie dan maximaal flexibel, zodat meebewegen met veranderende marktvragen makkelijker wordt. Lean Manufacturing is daarom goed voor de business case van de organisatie en dat moet iedereen begrijpen. Hoe breng je Lean in het DNA van een organisatie? Via 3 activiteiten.

Lean implementeren in het DNA van de organisatie

1. Denk groot, denk als een CEO: Think Big

Omdat Lean Manufacturing een filosofie is over de manier van produceren, is het essentieel dat de C-suite de filosofie omarmt, leeft en implementeert. De leiders in de C-suite moeten begrijpen dat iedere individuele actie van een medewerker, waar dan ook in de organisatie, effect heeft op de business, namelijk op de kosten, het rendement en de klanttevredenheid. Ondanks alle wetten van overheden, eisen van stakeholders, wensen van klanten en zorg voor het personeel, is uiteindelijk cash nodig om de organisatie te laten functioneren. Natuurlijk zijn er meer drivers dan geld, maar er is wel een continue netto instroom nodig om er voor te zorgen dat de organisatie haar functie kan blijven uitvoeren. Daarom is Lean geen event of project, maar een praktisch gemaakte, standaard managementmethode, gebaseerd op een productiefilosofie, die continu wordt uitgedragen door het topmanagement om efficiënt te produceren en klanten snel te beleveren. Nu en in de toekomst.

2. Maak Lean echt en concreet vanaf de start: Make it Real

De sleutel tot het succes van Lean is eenvoud. Complexiteit brengt een productiesysteem om zeep. De Lean filosofie start top-down, maar de praktijk begint bottum-up. In alle nederigheid voor degene die de waarde creëren, namelijk de operators, leer kijken vanuit hun perspectief (Genchi Genbutsu). Wat is frustrerend voor de operationele professional? Wat kost hen moeite? Welke ideeën hebben ze om het werk makkelijker te maken? Begrijp je de operator, dan begrijp je waar de kosten te hoog zijn en flow wordt onderbroken. Als die gedachte is gegrond, focus dan op de activiteiten, die het meest aan de business case bijdragen (Think Big). Bepaal hoe die operationele activiteiten overeenkomen met datgene wat medewerkers delen en laten zien (Make it Real). Luister naar operators en leer of tijd en energie worden verspild. Deze aanpak leidt er toe dat het productiesysteem efficiënter en effectiever wordt met minder weerstand en meer openheid. De natuurlijke uitkomst is dat het werk makkelijker en veiliger wordt met verbeterde kwaliteit, een betere sfeer en meer succes in de business.

3. Organiseer Lean op de juiste manier: Lean coach

Lean is geen project of event. Helaas hebben veel business experts geleerd om Lean uit te voeren in cycli van 12 of 16 weken, of er is ze geleerd om bepaalde procedures met Lean tools systematisch achtereenvolgens uit te voeren. Geen van deze werkwijzen zal succesvol zijn. Lean wordt dan verkeerd begrepen. Lean is een filosofie of management systematiek die effect heeft op de business case van de organisatie. Lean wordt geborgd in de dagelijkse activiteiten en is niet het eigendom van een Black Belt of Lean specialist. Integendeel, Lean is specifiek ontwikkeld om de werkzaamheden van medewerkers te veranderen; hun gedrag, werkwijze, manier van denken en hoe ze met elkaar informatie delen. Daarom is het belangrijk om Lean te leren van echte Lean experts. Dat zijn niet de mensen die achter een computer een value stream map maken, maar die Lean in de praktijk met de operators en teamleiders hebben uitgevoerd.

De organisatie van Lean

Na de hiervoor genoemde 3 spelregels voor de toepassing van Lean volgt de organisatie voor het maken van de Lean journey. Zonder in de details van een planning te belanden staan hieronder de 3 pijlers die nodig zijn om Lean te implementeren.

107441269 s 2

1. Ontwikkel Lean ambassadeurs

In de eerste 3 tot 9 maanden is een Lean coach nodig om ambassadeurs te ontwikkelen. Overal in de organisatie wordt gedemonstreerd hoe krachtig Lean werkt. Het is onjuist om afdelingen uit te sluiten, omdat processen van elkaar afhankelijk zijn. Bovendien geldt dat iedere medewerker impact heeft op de business (regel 1). Niemand mag het gevoel krijgen er onder uit te komen of te worden gepasseerd. Ook dogma’s of heilige koeien bestaan niet. Je bent onderdeel van het team en je steunt dat team, omdat je werk invloed heeft op de business (regel 2: Think Big and Make it real).

logistiek lean 5S

2. Werk met een Lean coach

Start met een groep core specialisten, de Lean ambassadeurs, met verschillende achtergronden, geleid door een Lean coach. Dat vergroot de reikwijdte in de organisatie én de consistentie in de toepassing van Lean tijdens de Lean journey. Onderweg zullen twijfels ontstaan, zullen zich nieuwe situaties en uitdagingen voordoen. Op die momenten geeft de Lean coach richting en helpt het team de volgende stappen te zetten. Op de lange termijn, 1 tot 10 jaar, is de Lean coach af en toe nodig, bijvoorbeeld op de momenten van groei, bij strategische aanpassingen of bij specifieke flow vraagstukken.

Kaizen Management

3. System Thinking Approach

Wat opvalt in de 3 stappen voor de implementatie van Lean, is dat we niet hebben gesproken over technieken, zoals kanban of kamishibai. Ook niet over visual management, heijunka of supermarkets. Deze technieken ontstaan van nature en worden praktisch toegepast op het moment de helder is dat flow moet worden gerealiseerd in het belang van de klant en de business. Belangrijker dan de technieken is de System Thinking Approach. Systematisch en in samenwerking de doelen van de business realiseren. Als dat is geborgd, volgen de creatieve oplossingen voor de hele value chain.

DJ-Consulting-Photo

D.J. Duarte - Toyota Production System (TPS)

D.J. Duarte werkt als TPS/Lean consultant in de Japanse automobielindustrie en over de hele wereld. Hij is een sensei (leraar) in de toepassing van Lean en samen met hem werken we aan de implementatie van Lean in Nederlandse bedrijven. We implementeren TPS systemen naar het model van het Toyota Production System. Samen zijn we dagelijks op de werkvloer om Lean manufacturing te implementeren. Meer weten of samen de Lean Journey maken? Neem vrijblijvend contact met ons op?

+81 90-9464-7427 (Japan) of 088 33 666 66 (Nederland)
 dduarte@makotoflowltd.com of info@patagonia-bv.com 

Wilt u meer weten over de aanpak of direct Lean implementeren in uw organisatie? Wilt weten wat voor uw organisatie de beste manier is om Lean te implementeren? Vraag vrijblijvend informatie aan. Vul hieronder uw gegevens in, of bel ons via 088 33 666 66 of stuur een e-mail naar info@patagonia-bv.com.

Stel uw vragen over de Lean implementatie

Vul het formulier in en stel uw vragen

Lean Manufacturing implementeren

  • Lean is een productiefilosofie
  • Business focus en continuous improvement
  • 3 spelregels toepassen
  • Lean transformatie organiseren
  • Inzet van Lean coach
  • Lean in de praktijk toepassen
  • Iedere 2 maanden resultaten evalueren
  • Partners in TPS/Lean Manufacturing:

Makoto Flow D.J. Duarte