Inleiding Lean Manufacturing en stappen voor implementatie

Lean Manufacturing wordt bereikt door de toepassing van een Pull Production System. Dit productiesysteem is er op gericht te voldoen aan de wisselende vraag uit de markt, in tegenstelling tot het Push Production System, waarbij op voorraad wordt geproduceerd. Sinds order gestuurde productie de standaard productiemethode is geworden, moest een antwoord komen op de omgang met wisselende vragen uit de markt, terwijl enkel stuks productie - One Piece Flow - wordt toegepast. Zo werd het klantgerichte Pull Production System ontwikkeld.

Dit Pull Production System werd als eerste toegepast bij Toyota als onderdeel van het Toyota Production System. Deze autoproducent vroeg zich af op welke manier per opdracht van de klant én in serie kon worden geproduceerd, procesmatig, terwijl iedere opdracht verschillende kwaliteitskenmerken kan hebben? Dit vraagstuk is op iedere organisatie van toepassing.

De voordelen van een Pull Production System voor uw organisatie en uw klanten:

 1. Klantgericht produceren met Pull Production
 2. Kanban gebruiken om opdrachten te geven en pull productie te creëren
 3. Continuous flow met enkelstuksproductie: One Piece Flow

1. Klantgericht produceren met Pull Production

Omdat voorraad gestuurd produceren niet meer rendabel is, produceren organisaties order gestuurd. Echter, orders kunnen verschillende kwaliteitskenmerken hebben. Dat betekent dat de productielijn zo flexibel moet worden, dat opdrachten in willekeurige volgorde en na elkaar moeten kunnen worden uitgevoerd. Dus niet eerst een serie auto's met een 1.8 motor maken en daarna een serie met een 2.0 motor, maar afwisselend en in de volgorde van de geplaatste bestellingen. Dat is mogelijk als oude aannames en managementregels worden losgelaten. Toyota liet de oude waarden als eerste gaan en ontwikkelde nieuwe management spelregels en uitgangspunten. De eerste stap van die spelregels bestaat uit een grondige analyse van de geplaatste opdrachten en de karakterisering van het productieproces.

2. Kanban gebruiken om opdrachten te geven en pull productie te creëren

De opdrachten worden in volgorde van binnenkomst uitgevoerd. Eén van de stappen bij pull productie is het werken met de Kanban techniek. De kanban techniek zorgt er voor dat de medewerker op een werkstation een startsignaal geeft aan het voorgaande werkstation om het volgende product te maken. Dat gebeurt op het moment dat die medewerker een halffabrikaat uit de tussenvoorraad neemt. Het voorgaande werkstation gaat aan het werk en vult de tussenvoorraad met één nieuw halffabrikaat aan. Zo wordt een opdracht door de organisatie getrokken (pull) in plaats van geduwd (push) en ontstaat enkelstuksproductie of One Piece Flow. Operationele medewerkers vinden dat leuk, omdat het rust en overzicht geeft en het is vooral snel. Zie onderstaande figuur:

Kaizen Lean Kanban

Bij een Pull Systeem wordt de opdracht niet aan de volgende, maar aan de voorgaande bewerkingsstap gegeven. Als de hele organisatie zo werkt, ontstaan belangrijke voordelen in efficiëntie en snelheid. Ook in uw organisatie!

3. Continuous flow met enkelstuksproductie: One Piece Flow

Bij een Pull Productiemethode wordt op basis van de externe en interne klantvraag geproduceerd. Is een medewerker klaar met een opdracht, dan kan hij of zij het volgende werk uit de tussenvoorraad pakken op het moment dat een startsignaal van het volgende werkstation wordt ontvangen. Als alle werkstations op deze manier werken, dan ontstaan geen werkvoorraden en wel een continue stroom van producten: continuous flow. Dit heeft enorme voordelen:

 • Het onderhandenwerk bestaat uit alleen bestelde orders
 • Minimale doorlooptijd per product
 • Veel besparing van ruimte, omdat er geen tussenvoorraden zijn
 • Geen ingewikkelde planningssystemen of herplanning nodig
 • Het systeem kan naar de externe leveranciers worden verlengd

Het heeft geen zin om op een werkstation door te werken als een volgend werkstation het aanbod niet kan verwerken. In plaats van te pushen, kan beter naar oplossingen worden gezocht om de productiesnelheid van dat volgende werkstation te verhogen. Daartoe bestaan allerlei mogelijkheden, die we graag met uw collega's doornemen.

Creëer continuous flow via een Pull Productiesysteem

Onze Lean Consultants kunnen u helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe pull productiemethode. De operationele medewerkers weten prima hoe ze het werk moeten uitvoeren. Dat verandert niet. Wat verandert, is de manier waarop de verschillende werkstations met elkaar in verbinding staan en de manier van plannen. Daartoe moet een aantal spelregels worden toegepast, die onze Lean Consultants graag bij u in de praktijk komen toepassen. Het is goed om de toepassingen in de praktijk te zien en te oefenen. Doe daarom eerst de Training Lean Lego Line.

Wilt u gratis de Checklist Lean Manufacturing ontvangen? Vul dan hieronder uw gegevens in. U kunt ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar Lean oplossingen

Lees meer

checklist lean 5s

Artikelen

Lees meer Lean artikelen

Lees meer

Kwaliteitsmanagement 5S Lean

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen

Pull Productie Systeem:

 • Pull Production toepassen
 • Kanban en Two Bin toepassen
 • Doorlooptijd verkorten
 • Leverbetrouwbaarheid verbeteren
 • Met Lean Consultants samenwerken
 • Deadlines naar voren halen
 • Technieken gratis bij ons beschikbaar