Zet 5S in voor verbeterde werkplekken en nieuwe standaarden

De methode 5S is een van de krachtigste hulpmiddelen om werkplekken efficiënt en effectief te maken. Het doel is dat de werkplekken - Gemba - voldoen aan de verwachtingen van de klanten. Klanten willen niet betalen voor wachten, lopen, bewegen of fouten, maar voor een product, dat in één keer goed wordt geproduceerd, zodat de kosten laag zijn en de kwaliteit goed. Implementeer de methode 5S. Medewerkers zijn gemotiveerd de werkplekken te verbeteren naar het niveau dat uw klanten verwachten.

5S in uw organisatie implementeren

Een inefficiënte werkplek is niet alleen vervelend om naar te kijken, maar leidt ook tot onnodige kosten, langzamer werken en een mindere kwaliteit van de producten. Organisaties die operational excellence realiseren, onderzoeken iedere beweging. Is een beweging waarde toevoegend? Of een verspilling? Neem verspillingen weg en houd waarde toevoegend werk over. Dat waarderen niet alleen de klanten, maar ook de medewerkers.

1. 5S implementatie brengt kwaliteit, snelheid en operational excellence

Er gaan seconden of minuten verloren met zoeken, repareren van materiaal dat niet is onderhouden, voorraden die niet zijn gedefinieerd en ook ongelukjes zijn zo gebeurd. Op jaarbasis leidt dit tot honderden uren productiviteitsverlies en kosten die regelmatig boven de 6 cijfers gaan. Werkplekken moeten daarom geordend zijn, onderhouden en gestandaardiseerd zijn. De kwaliteit van de werkplek - de Gemba - maakt het verschil tussen fouten maken en foutloze productie. Fotografeer de werkplekken, meet de verspillingen en bespreek met elkaar de resultaten. Dat is de eerste stap in de implementatie van 5S.

2. Met 5S de werkplekken standaardiseren en verbeteren

Er zijn uitgangspunten nodig voor de werkplekken. Wat is nodig om aan de klanteisen te voldoen? Wat is nodig om geen onnodige kosten te maken? Wat zijn de normen voor de werkplekken, die gelden voor een sterke concurrentiepositie? Wat hoort op de werkplekken te liggen en wat niet? Met de antwoorden op deze vragen volgt het systematisch uitvoeren van de 5 stappen van 5S. De leidinggevende neemt hierbij het initiatief en brengt de groep operators bij elkaar. De stappen worden uitgevoerd door de medewerkers met behulp van hun ervaring en de gekozen uitgangspunten.

3. Begeleiding bij de implementatie van 5S

De werkplek wordt efficiënter, veiliger en er kan meer productie worden gemaakt. We geven daartoe 5S adviezen op de werkplek zelf. We leren medewerkers bewust te worden van hun handelingen en bieden hulpmiddelen en procedures om de prestaties te meten. Het is de kunst om niet van het internet voorbeelden te kopiëren, maar zelf te ontdekken wat voor uw organisatie en uw klanten het beste werkt. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar de toepassing van 5S lukt alleen als nut en noodzaak worden ingezien. Op zowel uitvoerend als op managementniveau.

4. Training 5S is gericht op samenwerking en draagvlak

De methode 5S is niet heel ingewikkeld, maar zoals met veel van dit soort technieken is het belangrijk de essentie te begrijpen, om vervolgens een werkwijze te vinden, die bij uw organisatie past. Dat kan ontdekt worden tijdens de incompany Training 5S. De training 5S is zeer pragmatisch en wordt op de werkvloer met de medewerkers uitgevoerd. Dit vinden operators altijd leuk en interessant. Het gaat over het eigen werk en de manier van samenwerken. Bovendien zijn de resultaten direct zichtbaar en dat werkt motiverend.

Begeleiding bij de implementatie van 5S op de werkvloer

Al tijdens de training wordt de methode 5S geïmplementeerd en geborgd. Dat is bijzonder voor een training. We werken met teams van operators en doorlopen bij herhaling de stappen van 5S. Ook de teamleiders en afdelingshoofden begrijpen het nut van 5S en zorgen voor de implementatie. Onze adviseurs en trainers kunnen als coach meewerken met de leidinggevenden en de uitvoerders. We helpen bij de 5S implementatie, tonen valkuilen geven handige tools, die nodig zijn om het succes te realiseren.

Wilt u de methode 5S in uw organisatie implementeren? Vul dan onderstaande formulier in. Of bel ons geheel vrijblijvend via 088 33 666 66, of stuur een e-mail naar info@patagonia-bv.com.

Stel uw vraag

Vul het formulier in en stel uw vragen

Johan Schreuders