Achtergrond artikelen en de theorie van leiderschap

In de database staan artikelen, waarin theorie en achtergronden over leiderschap zijn uitgewerkt. U vindt er alles over verantwoordelijkheid nemen, leiderschapsstijlen, richting geven en leiderschapsmodellen. Wilt u ze toepassen in uw organisatie? Dan kunt u onze adviseurs mailen of verder lezen bij de Oplossingen voor leiderschap. Wilt u meer weten over onze diensten en welke mogelijkheden er zijn? Kijk dan verder onder Diensten. Daar staan de mogelijkheden en werkvormen, zoals consultancy, interim management, projectmanagement en online services.

MBTI communicatiestijlen

Dr. Jung ontdekte dat we een communicatievoorkeur hebben. Net we een voorkeur hebben voor linkshandig of rechtshandig schrijven. Dr. Jung heeft dit wetenschappelijk vastgelegd, waarna de dames Myers en Briggs deze wetenschap hebben omgezet naar een methode om de communicatievoorkeuren te onderzoeken. Ken je je eigen voorkeuren? Dan stijgt je persoonlijke effectiviteit als leider.

Leiderschap met ARP

Het leiderschapsmodel is praktisch en effectief. Het is eenvoudig opgesteld, waardoor iedereen er gebruik van kan maken. Directeuren, managers, teamleiders en leiders van verbeterteams werken er mee in de dagelijkse praktijk. Het model is snel te begrijpen, zodat leiders direct kunnen beginnen met oefenen. Ontwikkel je leiderschapsstijl met een paar eenvoudige basisregels.

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen zijn essentieel voor de effectiviteit van de besluitvorming, motivatie en cultuur van de organisatie. Ze worden in allerlei modellen beschreven, maar het gaat om de toepassing in de dagelijkse praktijk. Lees hier over situationeel leiderschap en coachend leiderschap. Ontwikkel uzelf als leider en verbeter de effectiviteit van werken voor uzelf en uw medewerkers.

Leiderschap met Covey

Stephen R. Covey schreef in 1989 zijn boek The seven habits of highly effective people. Inmiddels een klassieker. Nu worden zijn principes over leiderschap in allerlei opleidingen en trainingen gebruikt. De 7 habits kan iedereen leren en toepassen. Ze vragen wel zelfreflectie en gedragsaanpassing, maar daarna zult u als leider groeien in uw rol en in staat zijn uw organisatie of afdeling effectief te leiden.

Leiderschap Roos van Leary

Goede samenwerking in een team is essentieel voor de prestaties van dat team. De leider van het team heeft grote invloed op de kwaliteit van de samenwerking in het team en het gedrag van de individuele teamleden. Daarom is het belangrijk dat teamleiders worden opgeleid in leiderschap. Lees hoe teamleiders hun voordeel kunnen doen met de Rose of Leary en effectief leiden.

Leiderschap organiseren

Leiderschap is de essentiële functie van een organisatie om richting, zingeving en voortgang te realiseren. Zonder leiderschap staat een organisatie stil. Alle reden om deze functie zeer goed te ontwikkelen en te definiëren voor alle leidinggevende functies. Leiderschap mag niet worden overgelaten aan de individuele inzichten van een functionaris, maar moet een organisatiestandaard zijn.

Belbin Teamrollen

Dr. Meredith Belbin deed onderzoek naar de vraag hoe teams het beste kunnen worden samengesteld voor een optimale uitkomst. Uit zijn onderzoek bleek dat diversiteit succesbepalend is voor een team. Dus niet veel experts bij elkaar brengen, maar juist een diversiteit aan karakters. Hieruit ontwikkelde hij de Belbin test en definities van teamrollen voor samenwerking in een team.

Wilt u meer weten?

Vul het formulier in en stel uw vragen

Jeroen Verberk