Achtergrond artikelen en de theorie van leiderschap

In de database staan artikelen, waarin theorie en achtergronden over leiderschap zijn uitgewerkt. U vindt er alles over verantwoordelijkheid nemen, richting geven en leiderschapsmodellen. Wilt u ze toepassen in uw organisatie? Dan kunt u onze adviseurs mailen of verder lezen bij de Oplossingen voor leiderschap. Wilt u meer weten over onze diensten en welke mogelijkheden er zijn? Kijk dan verder onder Diensten. Daar staan de mogelijkheden en werkvormen, zoals consultancy, interim management, projectmanagement en online services.

Belbin Teamrollen

Dr. Meredith Belbin deed onderzoek naar de vraag hoe teams het beste kunnen worden samengesteld voor een optimale uitkomst. Uit zijn onderzoek bleek dat diversiteit succesbepalend is voor een team. Dus niet veel experts bij elkaar brengen, maar juist een diversiteit aan karakters. Hieruit ontwikkelde hij de Belbin test en definities van teamrollen voor samenwerking in een team.

Leiderschap met Covey

Stephen R. Covey schreef in 1989 zijn boek The seven habits of highly effective people. Inmiddels een klassieker. Nu worden zijn principes over leiderschap in allerlei opleidingen en trainingen gebruikt. De 7 habits kan iedereen leren en toepassen. Ze vragen wel zelfreflectie en gedragsaanpassing, maar daarna zult u als leider groeien in uw rol en in staat zijn uw organisatie of afdeling effectief te leiden.

Leiderschap

Leiderschap is de essentiële functie van een organisatie om richting, zingeving en voortgang te realiseren. Zonder leiderschap staat een organisatie stil. Alle reden om deze functie zeer goed te ontwikkelen en te definiëren voor alle leidinggevende functies. Leiderschap mag niet worden overgelaten aan de individuele inzichten van een functionaris, maar moet een organisatiestandaard zijn.

Leiderschap Roos van Leary

In teams is een goede samenwerking essentieel voor het eindresultaat. Als leider is het interessant en behulpzaam om tools en/of modellen te gebruiken, die de dynamiek van individuen of groepen duiden. Door medewerkers op te leiden in bijvoorbeeld de Roos van Leary, die groepsgedrag beschrijft, ontstaat inzicht in de manier van communiceren en samenwerken in een team.

Wilt u meer weten?

Vul het formulier in en stel uw vragen

Jeroen Verberk