MBTI voor verbetering communicatie leidinggevenden

mbti - Myers Briggs Type IndicatorAls mensen met elkaar overleggen over bijvoorbeeld de opdracht van een klant, of de instelling van een machine, of over een beleidsplan, dan spannen zij zich in elkaar te begrijpen. Zonder die inspanning elkaar te begrijpen, zullen zij niet tot een goede samenwerking kunnen komen. Meer dan de helft van de fouten in organisaties wordt veroorzaakt door communicatie en misverstanden. Gebruik Myers Briggs Type Indicator (MBTI) om de communicatie te verbeteren.

MBTI voor leidinggevenden en verbetering van de communicatie

Zet de MBTI communicatietechniek in om de communicatie en samenwerking in teams te verbeteren. Toepasbaar op bijvoorbeeld managementteams, verbeterteams, sales teams en middenkader teams:

  1. De interne communicatie met MBTI verbeteren
  2. MBTI in de praktijk is een zeer krachtig hulpmiddel
  3. Communicatie tussen professionals en afdelingen verbeteren met MBTI
  4. Hulp bij de verbetering van de interne communicatie
  5. Patagonia is gecertificeerd om met MBTI te werken

1. De interne communicatie met MBTI verbeteren

Elkaar begrijpen is nog best lastig. Hoe vaak vragen we een ander niet zijn of haar woorden even te herhalen? Hoe vaak ontvangen we niet een e-mail, waaruit we kunnen leren dat de ander de boodschap niet heeft begrepen? Hoe vaak luisteren we niet naar een presentatie en gaan we halverwege geeuwen of naar buiten kijken? Allemaal praktische voorbeelden van momenten waarop de communicatie hapert. Met MBTI worden deze problemen opgelost.

2. MBTI in de praktijk is een zeer krachtig hulpmiddel

MBTI bestaat al decennia en is in de praktijk buitengewoon krachtig. De reden waarom deze methode zo krachtig is, is het feit dat het geen kunstje is. MBTI gaat over wie wij zelf zijn. Het gaat over uzelf en niet over een aan te leren trucje. Een voorbeeld: U wilt weten hoe uw nieuwe telefoon werkt (of wasmachine, CNC machine, office versie, et cetera). U heeft dan informatie nodig. Is uw eerste actie dan de handleiding te pakken, of is uw eerste reactie een collega op te zoeken en te vragen u te helpen? Het blijkt dat ieder mens een voorkeur heeft. Die voorkeuren worden ontdekt via MBTI. Onze trainers helpen u uw MBTI profiel te ontvouwen.

3. Communicatie tussen professionals en afdelingen verbeteren met MBTI

Een verkoper, die een order in het systeem zet voor Engineering of voor Productie, schrijft vaak net wat anders op, dan zijn of haar collega’s nodig hebben. Of er wordt wel hetzelfde bedoeld, maar er worden andere woorden gebruikt. De verklaring hiervoor is terug te vinden in het MBTI profiel van de betrokkenen. Om processen op gang te brengen en goed te laten verlopen, is het naast het hebben van protocollen en werkinstructies van belang de communicatie goed te doen. Communicatie is eigenlijk de olie tussen de draaiende delen van uw organisatie.

4. Hulp bij de verbetering van de interne communicatie

Zoals u procesbeschrijvingen nodig heeft om de werkvolgorde te bepalen (de logica), heeft u communicatie nodig om de informatie uitwisseling tussen medewerkers goed te laten verlopen. MBTI is daarbij een heel krachtig hulpmiddel. MBTI wordt gebruikt op alle niveaus in een organisatie. Eerst worden de persoonlijke communicatievoorkeuren vastgesteld en daarna leren medewerkers en managers die voorkeuren van elkaar. Dat is vrij eenvoudig. Vervolgens is men in staat de communicatie op een effectieve manier uit te voeren, rekening houdend met de situatie waarin communicatie nodig is, de vorm waarin en de voorkeuren van de collega’s, waar je mee samenwerkt. 

5. Patagonia is gecertificeerd om met MBTI te werken

Patagonia is gecertificeerd. Wij mogen de MBTI methode officieel gebruiken. Eerst wordt een analyse per persoon gemaakt en daarna van de groep. Dat hoeft niet meer dan een of twee dagen te duren. Vervolgens doen de deelnemers oefeningen en ontwikkelen ze hun communicatievaardigheden door zowel hun eigen effectiviteit te ervaren als ook naar die van collega’s te kijken. Net als voor alle andere methoden en technieken, die we aanbieden, geldt ook hier weer: Ervaren is leren!

Vraag de MBTI vragenlijst aan en verbeter de communicatie in uw team. Neem vrijblijvend contact met ons op via 088 33 666 66, of stuur een e-mail met uw vragen naar info@patagonia-bv.com.

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Jeroen Verberk