Lerende Organisatie: achtergrond artikelen en theorie

In de database staan artikelen, waarin theorie en achtergronden over de Lerende Organisatie zijn uitgewerkt. U vindt er alles over competentieontwikkeling, gedrag, kennis en het aanpassingsvermogen van mens en organisatie. Wilt u ze toepassen in uw organisatie? Dan kunt u onze adviseurs mailen of verder lezen bij de Risicomanagement Oplossingen. Wilt u meer weten over onze diensten en welke mogelijkheden er zijn? Kijk dan verder onder Diensten. Daar staan de mogelijkheden en werkvormen, zoals consultancy, interim management, projectmanagement en online services.

Functieomschrijvingen

Functieomschrijvingen vormen een specifieke beschrijving van de werkzaamheden. Het wordt ook wel als een tweede dimensie gezien. De procesbeschrijving is een manier om de werkzaamheden te beschrijven en de functieomschrijving ook. Het is kijken door twee verschillende perspectieven naar dezelfde situatie, namelijk de professional, die zijn of haar werk uitvoert.

Functie Operationeel manager

De Operationeel Manager is lid van het managementteam en geeft leiding aan de operationele afdelingen. Dat zijn Inkoop, Engineering, Werkvoorbereiding, Productie en Logistiek. Het MT bestaat meestal uit de directeur, de commercieel manager, de operationeel manager en de financieel manager, aangevuld met HRM en QM. Lees over de functie en vraag de functieomschrijving aan.

Functie Productiemanager

De Productie Manager is lid van het managementteam en leidt de productie. Hieronder kunnen ook werkvoorbereiding, planning, logistiek en inkoopmanagement vallen. Dat verschilt per organisatie. De productiemanager is verantwoordelijk voor een tijdige realisatie de opdrachten, inclusief de kwaliteit, de kostenreductie, veiligheid en milieubescherming. Lees de functieomschrijving.

Functie Voorman

De voorman of shiftleader is de operationeel leidinggevenden van een uitvoerende afdeling. De voorman is meestal een opgeleide vakman of vakvrouw, die nu leiding geeft aan een team en daarvoor nieuwe competenties nodig heeft. Denk aan leiderschap, communicatie, verbeterkata, 5S en allerlei andere competenties, die nodig zijn om de Gemba in conditie te houden.

Functie Teamleider

De Teamleider of het Afdelingshoofd geef operationeel leiding aan een team van uitvoerend professionals. In de industrie wordt deze functie ook vaak shiftleader of voorman genoemd. De teamleider is een opgeleide vakman of vakvrouw, die nieuwe competenties aanleert, zoals leiderschap, analyse en communicatie, waarna aan de operationele afdeling leiding wordt gegeven.

Functie Productiemedewerker

De Productiemedewerker is een professional in een specifiek vakgebied. In de maakindustrie zijn die vakgebieden vaak draaien, frezen of assembleren, in andere organisaties zijn het engineers, monteurs of programmeurs. De functieomschrijving wordt opgesteld vanuit de verantwoordelijkheden van deze medewerkers. Daarna volgen de bevoegdheden en taken.

Functie Kwaliteitsmanager

De Kwaliteitsmanager is niet verantwoordelijk voor de productkwaliteit, zoals de naamgeving doet vermoeden, maar voor ondersteuning in de uitvoering van analyses en verbeterprocessen. De Kwaliteitsmanager is lid van het management team en rapporteert en adviseert over de kwaliteit van processen en producten. Vervolgens ondersteunt de kwaliteitsmanager de verbeterprocessen.

Functie Kwaliteitsmedewerker

De Kwaliteitsmedewerker regelt de operationele kwaliteitsprocedures. Denk aan de registraties van afwijkingen, het maken van oorzaakanalyses of de uitvoering van controles op producten. Daarnaast onderhoudt de medewerker vaak het kwaliteitshandboek, dat tegenwoordig voornamelijk online staat. Kwaliteitsmanagement is in hoge mate gedigitaliseerd en geautomatiseerd.

Functieomschrijving HR Manager

De HR Manager is een van de belangrijke stafmanagers, die lid is van het managementteam. De HR manager adviseert over de organisatieontwikkeling en leerprocessen in positieve zin en is tegelijkertijd ook de leider van actieve uitstroomprocedures en reorganisaties. Daartussen gelden nog veel meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden, die in dit artikel voor u uiteen zijn gezet. 

Functie Logistiek Manager

De Logistiek Manager is in logistieke organisaties of handelsorganisaties lid van het managementteam, maar in productieorganisaties niet altijd. Daarom verschilt de inhoud van deze functie per organisatie. Bij een distributiecentrum draait alles om logistiek, maar in een productieorganisatie is de kunst de productie continu te laten presteren. Lees de functieomschrijving.

Wilt u meer weten?

Vul het formulier in en stel uw vragen

Adrienne Tegelaar