Verspillingen wegnemen uit logistieke processen

Logistiek processen worden opgesplitst in ruwweg een aantal deelprocessen. Bijvoorbeeld Inboud, Stock, Cross Dock, Groupage en Direct. Voor de oplossing om verspillingen weg te nemen concentreren we ons voor dit moment op Inbound. Het Inbound proces is vaak een bron van handelingen en onnodige bewegingen. We werken met ons Logistical Measurement Tool.

Meten en analyseren van de logistieke processtappen

 1. Proces uitwerken in processtappen met measurement tool
 2. Verspillingen meten en de kosten berekenen
 3. Logistiek Inboud proces verbeteren door verspillingen weg te nemen

1. Proces uitwerken in processtappen met measurement tool

Eerst moet het Inboud proces worden uitgewerkt. Precies zoals het proces op dit moment worden uitgevoerd. Doe nog geen aanpassingen. Deze uitwerking doet u in de measurement tool, die in Excel is opgebouwd. Deze tool geeft u de mogelijkheid de processtappen onder elkaar uit te werken. Denk aan de processtap container ontvangen en container lossen. Vervolgens wordt bepaald hoe vaak per jaar deze processtappen worden uitgevoerd. Dat aantal zet u ook in de Excel, samen met de kosten voor een logistiek medewerker.

2. Verspillingen meten en de kosten berekenen

Nu het proces Inbound is uitgewerkt in de verschillen de stappen (handelingen) kan de meting beginnen. Met behulp van een stopwatch worden de handelingen gemeten. Het is leuk en motiverend om dit met de logistiek medewerkers te doen. Zij kennen de handelingen als geen ander en zo leren ze op een nieuwe manier naar de handelingen te kijken. Van iedere handeling wordt de tijd 5 keer gemeten en in de measurement tool geregistreerd. Met behulp van de reeds ingevoerde frequentie en het opgegeven uurtarief ontstaat een waarde voor de kosten per processtap. Nu worden de verschillende processtappen beoordeeld op het zijn van een verspilling versus het zijn van een waarde toevoegende stap. Nu is direct duidelijk welke verspillingen in de logistieke processen zitten. Deze methode leidt praktisch altijd tot interessante inzichten.

3. Logistiek Inboud proces verbeteren door verspillingen weg te nemen

Samen met de logistiek medewerkers wordt een verbeterteam gevormd. De medewerkers wordt uitgelegd wat een verspilling is en waarom die zo wordt genoemd. Het verbeterteam pakt nu stap voor stap de verspillingen aan, die dankzij de measurement tool inzichtelijk zijn gemaakt. Oplossingen zijn vaak automatisering, het wegnemen van handelingen en de toepassing van augmented reality technieken. Omdat de verspillingen vaak erg kostbaar zijn, als gevolg van de vele herhalingen per jaar, is een Return on Investment (ROI) praktisch altijd snel gerealiseerd.

Hulp bij het wegnemen van verspillingen uit logistieke processen

De berekeningen zijn niet zo ingewikkeld. De belangrijkste stap is bewustwording. Met dit traject leren we de deelnemers meten, analyseren, discussiëren en verspillingen herkennen. Door verspillingen te herkennen en te onderkennen wordt de weg geopend naar de ontwikkeling van procesverbeteringen. Dat doet het team samen, onder leiding van de consultant en met de kaders van het management van uw organisatie.

Vraag hulp bij het bepalen en wegnemen van verspillingen uit logistieke processen. Vul daartoe onderstaande contactformulier in. Of stuur vrijblijvend een e-mail naar info@patagonia-bv.com of bel ons even op 088 33 666 66. 

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Oplossingen

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

TQM

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Verspillingen wegnemen

 • Logistieke processen
 • Verbeterteam samenstellen
 • Processtappen identificeren
 • Metingen verrichten
 • Verspillingen analyseren
 • Verspillingen herkennen
 • Verbeteringen ontwikkelen
 • Verbeteringen implementeren
 • Kostenreductie gerealiseerd