Achtergrond artikelen over Operations Management

In de database staan artikelen, waarin theorie en achtergronden over Operations Management zijn uitgewerkt. U vindt er alles over productiesystemen, procestechnieken en productiemethoden. Wilt u uw afdeling Engineering, Productie of Logistiek verbeteren? Dan kunt u onze adviseurs mailen of verder lezen bij deĀ Oplossingen. Wilt u meer weten over onze diensten en welke mogelijkheden er zijn? Kijk dan verder onder Diensten. Daar staan de mogelijkheden en werkvormen, zoals consultancy, interim management, projectmanagement en online services.

Productiesysteem

De output van het productiesysteem bestaat uit foutloze producten, die voldoen aan de klanteisen en die op tijd worden geleverd. De productiemanager is verantwoordelijk voor het ontwerp en de juiste werking van het productiesysteem. Wat nodig is, is een Productie Systeem. Wilt u weten hoe zo'n systeem wordt ontworpen? Lees verder en vraag de whitepaper aan. 

Productiviteit verbeteren

Verbetering van de productiviteit is de uitdaging voor iedere organisatie. Het vraagt een genuanceerde aanpak, omdat verlaging van de productiviteit wordt veroorzaakt door allerlei kleine storingen en afwijkingen. Het is de kunst de hele procesketen te ontdoen van verspillingen, zodat First Time Right en Contiuous Flow ontstaan. Zonder oponthoud produceren voor de klant met toegevoegde waarde.

Maintenance en TPM

Total Productive Maintenance is de managementmethode om machines en installaties maximaal te laten produceren. Via inspectie en maintenance blijven machines fit en worden storingen en overmatige slijtage (mura) voorkomen. De OEE verbetert en als gevolg daarvan verbetert de productiviteit van een productieproces. Lees meer over de achtergronden en de aanpak van TPM.

TPM huis

Total Productive Maintenance (TPM) kan in beeld worden gebracht met het TPM huis. Dit TPM huis toont de pilaren van TPM en de manier waarop TPM operationeel kan worden gemaakt in een organisatie. TPM is essentieel om machines en installaties operationeel te krijgen en te houden. Ongeplande stilstanden zijn zeer onwenselijk. De productiviteit daalt en de kosten stijgen.

Oorzaakanalyses TPM

Oorzaakanalyses vormen de sleutel tot verbetering van de productiviteit en uptime. Zodra een storing zich voordoet, moet deze worden geregistreerd en geanalyseerd. Leren van de afwijking is het doel. Door op zoek te gaan naar de grondoorzaak ontstaat inzicht en kunnen processen en installaties worden verbeterd. Lees verder over storingen en het verhogen van de OEE en uptime.

Internet of Things (IoT)

Via Internet of Things (IoT) is het mogelijk de conditie van installaties en machines real time te volgen. Hierdoor is het mogelijk direct in te grijpen als storingen of slijtage zich aandienen. Zonder ongeplande stilstanden kan de productie hierdoor blijven functioneren. De productiviteit stijgt door een toenemende OEE en de kosten dalen tegelijkertijd. Zet IoT in voor maintenance processen.

Risico Inventarisatie en Evaluatie

De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE of RI&E) is een instrument om operationele processen veilig en effectief te maken. De RIE is een techniek om een analyse van de arbeidssituatie op de Gemba te maken. De Gemba moet veilig zijn voor de medewerkers, de operationele professional, die kennis heeft van het werk. Daarnaast is de RIE een wettelijke verplichting om uit te voeren.

Integratie VCA en ISO 9001

VCA is een standaard norm voor een veiligheidssysteem. ISO 9001 is een norm voor een kwaliteitssysteem. Met verschillende woorden lijken het twee verschillende systemen, maar dat is niet zo. Het zijn twee verschillende brillen om door te kijken naar hetzelfde werk, zoals lassen. Veiligheid is integraal onderdeel van de uitvoering van het werk. Daarom worden VCA en ISO 9001 geïntegreerd.

ISO 45001

ISO 45001 is de norm voor Veiligheid, Gezondheid en Welzijn en een richtlijn voor een veiligheidsmanagementsysteem. Het gaat om de beheersing en verbetering van de arbeidsomstandigheden en veiligheid op de werkplek. Certificatie volgt als de PDCA cirkel draait. Net als met ISO 9001 gaat het om beheersing en verbetering van processen. Efficiëntie en veiligheid verbeteren tegelijkertijd. 

Wilt u meer weten?

Vul het formulier in en stel uw vragen

Bart Paesie