Integratie VCA en ISO 9001 in één managementsysteem 

Uw organisatie is één organisatie en heeft dus ook één managementsysteem of besturingssysteem. Een organisatie moet meestal wel aan meerdere normen, wetten of richtlijnen voldoen, maar dan is het de kunst om er voor te zorgen dat die ene organisatie met een managementsysteem en één kwaliteitshandboek aan alle normen voldoet. Dat is ons format en dat ligt voor u klaar.

Managementsysteem en veiligheidssysteem integreren tot één systeem

Zorg er voor dat uw managementsysteem één geïntegreerd systeem is dat alle processen aanstuurt. Effectief en zonder bureaucratie. Als bijvoorbeeld voor de uitvoering van werk een werkplekinspectie moet worden uitgevoerd, maak die inspectie dan onderdeel van het proces onder de eigenaar van dat proces.

Integratie van VCA met ISO 9001:

 1. Voeg de eisen van de VCA checklist toe aan het managementsysteem
 2. Integreer de interne audits en risicoanalyses
 3. Combineer de certificatie audits VCA en ISO 9001

1. Voeg de eisen van de VCA checklist toe aan het managementsysteem

ISO 9001 of INK en Kaizen vormen de ruggengraat van het managementsysteem. De hoofdprocessen zijn vormgegeven, gekoppeld aan de bedrijfsdoelstellingen en uitgewerkt in werkinstructies. De eisen van VCA kunnen hier eenvoudig aan worden toegevoegd. Dat wil zeggen, als het kwaliteitshandboek op een slimme, integrale manier is opgezet. Processen als de productie, de installatie en de personeelsprocessen kunnen eenvoudig worden voorzien van de VCA eisen, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, werkplekinspecties, veiligheidsplannen en toolbox meetings.

2. Integreer de interne audits en risicoanalyses

De interne audits, die ISO 9001 voorschrijft, zijn niet toegespitst naar onderwerpen. Ieder onderwerp, ieder proces of risicodomein kan aan een interne audit worden onderworpen. Deze interne audits kunnen dus ook worden ingezet om de veiligheid te onderzoeken. Maak veiligheid onderdeel van de reguliere auditplanning, zodat er geen aparte administratie ontstaat. Plan ze samen met de werkplekinspecties, zodat met een planning aan beide normen wordt voldaan. Maak gelijk zo ook de toolbox meetings onderdeel van de planning and control en integreer ook het meldingssysteem voor onveilige situaties met de afwijkingen procedure.

3. Combineer de certificatie audits VCA en ISO 9001

Logischerwijze kunnen dan ook de externe audits worden gecombineerd. Het is wel handig als de externe auditor de organisatie kent en hierdoor efficiënt kan werken. Wat vooral handig is, is dat de organisatie maar een keer per jaar certificatie audits heeft. Dit geeft de gelegenheid om een heel jaar te werken aan de beheersing en verbetering van processen. Na een jaar is er zeker veel verbeterd. Deze werkwijze geeft meestal meer rust en continuïteit dan meerdere auditmomenten per jaar.

Effectiviteit en efficiëntie met ISO 9001 en VCA

Het managementsysteem is bedoeld om de organisatie te besturen en niet een doel op zichzelf. Te vaak zijn organisaties meer bezig met het managementsysteem of veiligheidssysteem, dan dat die systemen de organisatie besturen. Herkent u dit? Ook gebeurt het dat deze systemen niet effectief werken, bijvoorbeeld doordat meldingen lang blijven liggen, verbeteracties niet worden opgepakt of veiligheidsmaatregelen niet leiden tot een verbeterde veiligheid en verhoogde productiviteit. Zorg voor een effectief en efficiënt geïntegreerd managementsysteem en veiligheidsmanagementsysteem.

Wilt u een nulmeting VCA uitvoeren? Vul dan onderstaande formulier in. Bellen voor vragen kan natuurlijk ook via 088 33 666 66, of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com.

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

TQM

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

VCA integratie ISO 9001:

 • Eén kwaliteitshandboek
 • Eén systeem ontwerpen
 • Dezelfde procedures toepassen
 • Dezelfde analyses maken
 • Gemba ontwikkelen
 • Gevaren wegnemen
 • Verspillingen wegnemen
 • Kwaliteitsdoelstelling bepalen
 • Mensen opleiden
 • Voldoen aan wetgeving