Marketingproces redesign en voorbeelden 

Het doel van het maken van een procesbeschrijving voor marketing is het nadenken over het ontwerp van marketingproces. Hoe wilt u dat het marketingproces functioneert? Procesbeschrijvingen vormen een model van de werkelijkheid. Op deze pagina kunt u een voorbeeld van een marketing proces aanvragen. Het marketingproces is de afgelopen jaren enorm veranderd. De marketingafdeling is nu de afdeling die leads genereert voor de afdeling verkoop. Het doel van het marketingproces is daarom leadgeneratie en dat staat bovenaan in de procesbeschrijving! Er gaan natuurlijk heel wat stappen vooraf aan de generatie van een lead.

Methode voor procesbeschrijvingen kiezen

Procesbeschrijvingen bestaan er in vele vormen. Beschrijvend, schematisch, in flow of RASCI. Welke vorm u ook kiest, het belangrijkst is het om stil te staan bij de vraag wat u wilt ontwerpen. Een procesbeschrijving is geen doel op zichzelf, maar een manier om de marketing te ontwerpen. Het is een blauwdruk. Het is niet een manier om een kwaliteitshandboek te vullen, dat is bureaucratie, het gaat om de verbetering van de efficiëntie en de effectiviteit van het marketing proces en de klantgerichtheid van de organisatie.

Procesmanagement toepassen in het marketingproces:

 1. Het marketingproces innoveren begint met een nieuwe definitie van het proces
 2. In de beschrijving van het marketingproces is de lead generatie leidend
 3. Marketingproces is onderdeel van het primaire proces in uw organisatie

1. Het marketingproces innoveren begint met een nieuwe definitie van het proces

Procesbeschrijvingen zijn niet het begin, maar het einde van een discussie over de rol van marketing. Stel eerst de vraag wat het doel van marketing is in uw organisatie. Daarna volgt het ontwerpen van het proces. Zie een marketing procesmodel als de maquette, die een architect van een gebouw maakt. Het procesontwerp wordt gebruikt om de marketing voor uw organisatie te ontwerpen. Net als de maquette van een gebouw moet ook het model voldoen aan voorwaarden. Anders stort het echte gebouw later in. Het voert te ver die voorwaarden hier uit te leggen, maar die kunt u wel leren in onze training Procesbeschrijving. Processen moeten volgens randvoorwaarden worden ontworpen, anders is uw marketingafdeling straks eerder een kostenpost, dan een effectief middel om leads te genereren.

2. In de beschrijving van het marketingproces is lead generatie leidend

Sinds online marketing leidend is geworden, is lead generatie de hoofdtaak van het marketingproces. Er zijn ontzettend veel tools en platformen beschikbaar gekomen, die in iedere fase van het marketingproces of klantproces een effectieve functie kunnen uitvoeren. De hele marketing kan worden ontwikkeld rond de klant en de klantbeleving. Daarbij komt dat het marketingproces nu heel makkelijk meetbaar is geworden. Het marketingproces is meetbaar geworden en de prestatie-indicatoren en proceseigenaar kunnen worden gespecificeerd. Dit is een wezenlijke verandering in het marketingproces. Nu volgt het werk voor uw organisatie om uw marketingproces te ontwerpen of te herontwerpen, gericht op lead generatie. Heeft u daarbij hulp nodig? Laat het ons weten en werk met een gespecialiseerde consultant.

3. Het marketingproces is onderdeel van het primaire proces in uw organisatie

De procesbeschrijving van marketing komt tot stand via overleg met de leden van het management team. Dit soort procesbeschrijvingen zijn namelijk een weergave van het beleid van het management. Ze zijn niet een weergave van de uitvoerende marketingprocedures. In dit geval gaat het om de transformatie van het marketingproces. Dat had (in de industrie) vaak een ondersteunende rol en het is nu geëvolueerd naar een leidend proces aan de voorkant van de primaire procesketen. Dat is een wezenlijke verandering, die door het management team wordt geleid. Nadat het marketingproces is ontwikkeld en in een procesbeschrijving is vastgelegd, volgt de praktische implementatie en uitvoering van het beleid. Deze implementatie wordt samen met de medewerkers uitgevoerd. Gedurende de implementatie en uitvoering is de marketing procesbeschrijving telkens leidend, lees kaderstellend, voor het uitvoerende werk. De marketingoutput kan nu worden gemeten en de leads worden overgedragen naar het verkoopproces.

Vraag een voorbeeld van het marketingproces aan en innoveer nu

Het voorbeeld dat u via onderstaande formulier kunt aanvragen, is een voorbeeld van het marketingproces. De beschrijving voldoet aan de eisen van procesmodellen en kwaliteitsnormen zoals ISO 9001. U ontvangt dus zowel een goed voorbeeld van een procesbeschrijving als een voorbeeld van moderne marketing, waarmee u het beleid van uw organisatie kunt ontwikkelen. U kunt ook de training Procesbeschrijving incompany volgen om processen met uw collega's te innoveren.

Wilt u het voorbeeld van het marketingproces ontvangen? Vul uw gegevens in en dan sturen we u het voorbeeld op. U kunt ons ook bellen op 088 33 666 66 of een e-mail sturen: info@patagonia-bv.com.

Diensten consultancy

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Oplossingen

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

Kwaliteitsmanagement 5S Lean

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Marketingproces ontwerpen

 • Procesverbetering realiseren
 • Voldoen aan nieuwe doelen
 • Proces redesign toepassen
 • Procesbeheersing realiseren
 • Nieuwe standaard, nieuwe norm
 • Kosten reduceren
 • Verspillingen reduceren
 • First Time Right principe
 • Deming cirkel draaien
 • Metingen verrichten
 • Oorzaakanalyses uitvoeren
 • Eigenaarschap medewerkers ontwikkelen