Poka Yoke toepassen voor procesbeheersing

Poka Yoke is een techniek voor procesbeheersing, die verloopt via het ontwerp van een product. Het bekendste voorbeeld is wellicht die van de stekker, die nooit verkeerd in een stopcontact kan worden geplaatst. Deze techniek wordt toegepast op tooling, machines, productielijnen en softwareprocessen. Leer meer over Poka Yoke en pas deze techniek toe in uw processen.

Procesbeheersing met Poka Yoke is essentieel voor een beheerste output

Procesbeheersing is het goed wordt uitgevoerd, dan zijn de kosten laag en is de productkwaliteit exact volgens de klanteisen. Als het niet lukt, is het dramatisch. Dan stijgen de kosten snel. Procesbeheersing is de essentie van kwaliteitsmanagement. Procesbeheersing bepaalt het verschil tussen winst en verlies. Procesbeheersing is het bij herhaling foutloos uitvoeren van processen, zodat ieder product voldoet aan de klanteisen. Dit leidt tot stabiliteit, lage kosten en goede productkwaliteit. Het gevolg hiervan zijn een gezond rendement en een hoge klanttevredenheid. Daarom is de techniek Poka Yoke zo belangrijk.

Voorbeelden van Poka Yoke voor procesbeheersing

Een bijzondere techniek voor de realisatie van procesbeheersing is Poka Yoke (Japans): zodanig vormgeven dat de uitvoering van een proces niet fout kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan een stekker, die maar op één manier in een stopcontact past. Het is niet mogelijk per ongeluk de fasedraad in de aarde te stoppen. Andere voorbeelden zijn:

  • Telefonisch verkeerd doorverbinden gebeurt al decennia niet meer, verkeerde nummers intoetsen nog wel. Maar daarvoor is dan weer het elektronische geheugen ontwikkeld met namen bij de nummers, zodat we (bijna) altijd goed kiezen. Mochten we toch nog verkeerd kiezen, dan kunnen we nu ook een naam in het toestel inspreken. Het proces dat telefoneren heet, is daarmee bijna foutvrij geworden. Een nadeel is wel dat we geen telefoonnummer meer uit het hoofd kennen.
  • Auto's bevatten begin vorige eeuw aanvankelijk geen elektronica, maar de nieuwste versies van vandaag helpen ons bij het proces autorijden. Als de bestuurder een voetganger niet op tijd ziet, grijpt de auto zelf in en remt direct. Als we te hard rijden, grijpt de snelheidsbegrenzer in. Deze Poka Yoke technieken zorgen voor een foutloos proces autorijden. Nadeel is dat we als bestuurder minder vaardig worden.

De voordelen van Poka Yoke zijn evident. Poka Yoke ondersteunt ons in de uitvoering van het werk. De nadelen moeten ook worden besproken. Het leidt tot minder zelfstandig nadenken en verlies van bepaalde vaardigheden. De voordelen wegen op tegen de nadelen, maar zorg er voor dat werk voldoende uitdaging biedt. Bijvoorbeeld door mensen afwisselend werk te bieden of een bredere functie te laten uitvoeren. 

Poka Yoke begint bij het nastreven van eenvoud

De kunst van Poka Yoke is niet het bouwen van ingewikkelde systemen, maar producten en processen juist eenvoudig houden in hun ontwerpen. Eenvoudige oplossingen bedenken, waarbij het proces toch niet mis kan gaan. Het is een zeer creatief vakgebied.

Heeft u vragen over Poka Yoke of wilt u hierover met een adviseur praten? Vul dan hieronder uw vraag in of bel ons op 088 33 666 66. Een e-mail sturen kan ook: info@patagonia-bv.com

Diensten consultancy

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Oplossingen

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

Kwaliteitsmanagement 5S Lean

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Poka Yoke toepassen

  • Klanteisen kennen
  • Product design
  • Process design
  • Kosten reduceren
  • Productkwaliteit verbeteren
  • Verspillingen reduceren
  • First Time Right principe
  • Reductie van de variatie in de output