Succesvol innoveren en certificeren met DFMEA en PFMEA

De DFMEA (Design FMEA) en PFMEA (Process FMEA) worden veel gebruikt in de automobielindustrie, medische industrie, semi-conductor industrie en de luchtvaartindustrie. Dit zijn hightech branches waar fouten te allen tijde dienen te worden voorkomen. Voorkom product- of procesproblemen door vroeg in het ontwerpproces risicoanalyses te maken. Dat verlaagt de operationele kosten en verkort de time to market van innovatietrajecten. Problemen voorkomen is veel goedkoper dan problemen achteraf herstellen of klachten van klanten verwerken. Daarom is de uitvoering van risicoanalyses een eis in bijvoorbeeld ISO 9001, ISO 13485 en IATF 16949. Meestal wordt hiertoe de techniek Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) gebruikt, die wordt ingezet als PFMEA en DFMEA.

De Design FMEA is een risicoanalyse met de FMEA methode op het ontwerp van een component of een product. De Process FMEA is de risicoanalyse met de FMEA methode op het ontwerp van het productieproces, waarmee de betreffende component later zal worden gemaakt. De uitvoering van deze risicoanalyses is snel terugverdiend, omdat fouten in zowel het product als het proces worden voorkomen. De concurrentiepositie van uw organisatie verbetert en de time to market wordt korter. Certificeer uw organisatie en reduceer de kosten. Lees meer!

Efficiëntie en certificatie met Design FMEA en Process FMEA:

 1. Ontwerp componenten met behulp van de Design FMEA
 2. Ontwerp processen met behulp van de Process FMEA
 3. Borg processen door toepassing van beheersmaatregelen

1. Ontwerp componenten met behulp van de Design FMEA

De zwakke punten in het ontwerp van een product moeten worden geëlimineerd! De methoden ISO 9001 en IATF 16949 schrijven voor dat uw organisatie beschikt over een procedure voor ontwerp- en ontwikkeling. Die procedure geldt zowel voor componenten als voor het manufacturing process. Vroeg in dit ontwerp- en ontwikkelingsproces komt het moment voor de uitvoering van een Design FMEA, kortweg DFMEA. Het ontwerp van componenten wordt onderworpen aan een risicoanalyse met de DFMEA. Deze risicoanalyse brengt problemen in het ontwerp aan het licht. Denk aan materiaaleigenschappen, wettelijke richtlijnen of functionele eigenschappen. De klant mag geen producten met problemen ontvangen en uw organisatie mag vanzelfsprekend ook geen onnodige kosten maken.

2. Ontwerp processen met behulp van de Process FMEA

Ook het manufacturing process moet van zwakke punten worden ontdaan. Het moet snel en robuust functioneren tegen lage kosten. Nadat het ontwerp van een component is vastgesteld, volgt het ontwerp van het productieproces. Feitelijk start dit proces al eerder. Dit staat beschreven in de planning van het ontwerpproces: Advanced Product Quality Planning - APQP. Ook het manufacturing process moet worden ontworpen of een bestaand productieproces moet worden aangepast. Dat brengt risico's met zich mee. Deze risico's worden geïdentificeerd met behulp van de techniek Process FMEA. Denk aan machinefalen, grondstofproblemen, onderhoudsvraagstukken of omstelproblemen. Met behulp van de PFMEA brengt u problemen voortijdig in kaart, zodat maatregelen kunnen worden genomen.

3. Borg processen door toepassing van beheersmaatregelen

Na de uitvoering van de risicoanalyses volgt het nemen van maatregelen. Dit worden beheersmaatregelen of preventieve maatregelen genoemd. Deze maatregelen leiden er toe dat risico's in het product, dan wel in het proces, worden gereduceerd. Doordat de FMEA met een team van specialisten wordt uitgevoerd, is iedereen gemotiveerd de maatregelen door te voeren in het belang van de klanten en de eigen organisatie.

FMEA dient het leerproces en leidt tot verbetering concurrentiepositie

Er worden met enige regelmaat producten, componenten en processen ontworpen. Gebruik daarom de uitgevoerde FMEA's telkens opnieuw als leerinstrument voor volgende ontwerpprocessen. Wat geleerd is in voorgaande risicoanalyses, kan in volgende processen worden gebruikt. Zo dient de risicoanalyse niet alleen het ontwikkelproces van componenten en productieprocessen, maar ook het leerproces van de organisatie. De organisatie wordt steeds beter en de time to market van innovaties wordt korter. Dit leidt tot een betere concurrentiepositie van uw organisatie. Beide technieken worden uitgebreid getraind in onze workshops en trainingen. 

Geïnteresseerd of ondersteuning nodig? Vraag advies over DFMEA en PFMEA. Vul onderstaande formulier in en stel uw vragen. U kunt ons ook bellen via 088 33 666 66. Mailen kan ook: info@patagonia-bv.com. 

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Oplossingen

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

TQM

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

PFMEA en DFMEA uitvoeren

 • Risicoanalyses maken
 • Met teams samenwerken
 • DFMEA en PFMEA toepassen
 • Voldoen aan richtlijnen
 • Compliance wetgeving
 • Certificatie
 • Informatiebeveiliging
 • Procesbeheersing
 • Reductie risico's
 • Voortbestaan organisatie