Verandermanagement: leiderschap van het middenkader

Operationeel leidinggevenden werken vaak op een directieve manier met hun uitvoerende medewerkers. Meestal komen ze zelf uit de uitvoering en geven ze leiding op basis van autoriteit in het vakmanschap. Dat is geen effectieve manier. Het leidt tot veel faalkosten in de processen en gedemotiveerde medewerkers. Coachend leiderschap is nodig om de kennis en kunde van de medewerkers te vergroten en hun ervaringen te gebruiken in het proces van verbetering. Via een programma voor permanente educatie helpen we deze operationeel leidinggevenden effectiever functioneren. De voorbeelden in deze tekst komen van een machinefabriek, een organisatie in de wegenbouw en een assemblagefabriek. 

Succesvolle veranderen van leiderschapsstijl bij het middenmanagement

De situatie in deze drie cases is zeer vergelijkbaar. Operationeel leidinggevenden geven op een directieve manier leiding aan de uitvoering van het werk. Order worden gepland, instructies worden gegeven en afwijkingen worden directief opgelost. De teamleiders zijn zonder uitzondering zeer druk bezet en werken ook over. Het werk is nooit af en dat wordt mede veroorzaakt door de grote hoeveelheid faalkosten in de processen. Verandermanagement bestaat in deze cases uit het aanleren van een nieuwe leiderschapsstijl: coachend leiderschap.

Verandermanagement toepassen op leiderschap:

 1. Leiderschap veranderen via permanente educatie
 2. Leiderschap van het management ontwikkelen
 3. Leiderschap in de praktijk brengen met nieuwe technieken

1. Leiderschap veranderen via permanente educatie

Ten eerste is het goed om te melden dat dit type veranderingen niet via een eenvoudige training verloopt. Het helpt niet om teamleiders naar een cursus leiderschap te sturen en dan te verwachten dat alles anders wordt als ze terug zijn. In tegendeel, er verandert niets. Er is permanente educatie nodig. In deze cases volgden de leidinggevenden gedurende meerdere jaren training. Iedere maand 3 uur of 4 uur per keer. Deze trainingen zijn praktijktrainingen. Praktijksituaties worden besproken, geoefend en onderbouwd met theorie.

2. Leiderschap van het management ontwikkelen

Tussen de trainingen krijgen de deelnemers ondersteuning van het management. Dat begint met het stellen van duidelijke, meetbare doelen. Vervolgens worden die doelen regelmatig geëvalueerd. Daarmee ontstaat richting in het werk van de teamleiders. Er kunnen kaders worden ontwikkeld, die de teamleiders handhaven. De managers coachen hun teamleiders in leiderschap, beleid en managementmethoden. Dit is niet vrijblijvend. Per maand moet vooruitgang zichtbaar zijn. Dat zijn weliswaar kleine stapjes, omdat het om gedragsverandering gaat, maar die stapjes moeten zichtbaar zijn en besproken worden.

3. Leiderschap in de praktijk brengen met nieuwe technieken

Coachend leiderschap staat niet op zichzelf. Onderdeel hiervan is het toepassen van managementtechnieken op de juiste manier. Denk aan de verbeterkata, oorzaakanalyses en 5S. Deze methoden werken alleen met behulp van coachend leiderschap. Deze technieken worden tijdens de trainingen behandeld en geoefend. Daarna worden ze in de praktijk gebracht en wederom geëvalueerd op effectiviteit. Door de methode permanente educatie ontstaat een continu proces van doen, evalueren en verbeteren. Dat is altijd nodig voor procesverbeteringen en zeker voor leiderschapsontwikkeling.

Succesvol change management in leiderschapsontwikkeling via permanente educatie

Deze drie organisatie hebben veel bereikt met de verandering van leiderschap van het operationeel management. De operationele professionals, de medewerkers, ontwikkelen zich, faalkosten verdwijnen door de uitvoering van oorzaakanalyses en de methode 5S excelleert in de uitvoering. Coachend leiderschap is niet vrijblijvend, zoals wel eens wordt gedacht. Het gaat om richting geven en continue verbetering van processen en gedrag in de praktijk. Het is een stevig leerschool, die veel oplevert en zowel leiders als operators plezier in het werk geeft. 

Wilt u informatie over leiderschap en verandermanagement? Vul het onderstaande formulier in en stel ons uw vragen. U kunt natuurlijk ook met ons bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com.

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

TQM

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel je vragen

Vul het formulier in en stel je vragen.

Leiderschapsontwikkeling realiseren

 • Permanente Educatie middenkader
 • 3 uur per maand, 2 jaar
 • Leiderschap en coaching
 • Toepassing in de praktijk
 • Praktijksituaties in de training
 • Snel leren
 • Competenties ontwikkelen
 • Lerende organisatie