Draagvlak creëren verloopt via de missie en visie

De ontwikkeling van draagvlak is een voorbereidende fase van een verandertraject. Het is de kunst nieuwe inzichten met elkaar te ontwikkelen en te delen. We noemen dat de missie en visie. Als alleen de leider van het team of de organisatie een bepaald inzicht heeft, dan is dat onvoldoende. De deelnemers moeten dezelfde inzichten ontwikkelen en vervolgens begrijpen wat de aanstaande veranderingen betekenen voor het eigen werk, de eigen positie en de kansen. Lees verder en voer onderstaande stappenplan uit met onze consultants.

De ontwikkeling van de missie en visie voor draagvlak

Als verandering nodig is, is dat nooit omdat een leider dat wil, een consultant een goed idee heeft of een manager ene bepaalde ambitie heeft. Dat zijn geen eigenlijke argumenten. Probeert u wel via dergelijke wegen draagvlak te ontwikkelen, dan hebben de deelnemers onmiddellijk door dat een oneigenlijk argument wordt gebruikt. Wat wel nodig is, is een missie en visie in het belang van de organisatie. Externe markten, klanteisen, concurrenten, wetgeving of vernieuwde technologie zijn redenen om de organisatie aan te passen. Daar is een nieuwe missie en visie voor nodig.

Stap 1: Ontwikkel een vernieuwde missie en visie

De eerste stap bestaat uit de ontwikkeling van een missie en visie. Deze beschrijven de toekomstige situatie. Waarin moet de organisatie excelleren? Welke ambitie moet worden gerealiseerd? Wat is de noodzaak van verandering? Deze en andere vragen worden beantwoord en vormen de missie en visie. Het is de kunst deze missie en visie specifiek en SMART te maken. Het helpt niet als algemene, abstracte teksten ontstaan waarin medewerkers zich niet herkennen. Door de missie en visie specifiek te maken en te onderbouwen met waarden en data ontstaat een goed beeld van de toekomst en de noodzaak.

Stap 2: Medewerkers of teamleden herkennen zich in de veranderingen en ambities

Alleen een visie en missie ontwikkelen is niet voldoende. Medewerkers of teamleden moeten zich ook herkennen in de nieuwe ambities. Er zijn sessies nodig om medewerkers vertrouwen te geven. Het praktische manier daarvoor is te onderzoeken hoe het werk van de medewerkers verandert als de geformuleerde missie en visie zijn gerealiseerd. Maak deze sessie dus inhoudelijk. Het is een bekende valkuil om 'feel good sessies' te doen of heisessies met games. draagvlak creëren is arbeid verrichten. Medewerkers gaan samen ontdekken op welke wijze het werk verandert.

Stap 3. Borg de missie en visie en de nieuwe gedeelde waarden

Nadat de medewerkers hebben ontdekt welke verandering op hen af komen en wat deze veranderingen voor hun werk betekenen, zal de leider van de organisatie de richting borgen. Vanaf nu wordt onophoudelijk gesproken over de nieuwe missie en visie en vormen deze het kompas voor iedereen. De oude gewoonten en patronen worden losgelaten en de nieuwe werkwijze is het doel. De leider past coachend leiderschap toe. Dat betekent dat de missie en visie leiden zijn voor iedereen en dat medewerkers mogen meedenken over de praktische realisatie. De missie en visie worden geborgd.

Draagvlak creëren is arbeid verrichten

Dit zijn op hoofdlijnen de stappen voor de ontwikkeling van draagvlak. De praktische uitvoering kan per organisatie verschillen. Wat niet verschilt, is de ontwikkeling van een vernieuwde missie en visie, die gedurende het hele traject van verandering leidend zijn gemaakt. Iedere afwijking wordt door de leiding gecorrigeerd. Dat is intensief voor zowel de medewerkers als de leidinggevenden. Draagvlak creëren is daarom veel arbeid verrichten.

Wilt u meer weten? Vul dan onderstaande formulier in en stel uw vragen. U kunt ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Jeroen Verberk