Succesvol verbeterteams leiden als Six Sigma Green Belt

De aanduiding Green Belt geeft het specialisme aan dat iemand is opgeleid om Six Sigma verbeterteams te leiden. Deze personen kennen de methode en hebben ook ervaring met de uitvoering. Dat betekent dat ze allerlei vaardigheden moeten bezitten. Het is een brede functie, die concentratie en toewijding vragen. Er zijn ook valkuilen. We nemen deze functie door en aan het einde kunt u de functieomschrijving Six Sigma Green Belt aanvragen.

Een breed opgeleide specialist in verbetertechnieken en groepsdynamiek

Uiteraard leert de Green Belt eerst de methode Six Sigma. Dat is een logisch stappenplan, dat teams helpt om gericht naar het eindresultaat toe te werken. Daarnaast leren de cursisten natuurlijk ook allerlei technieken. Per stap in het Six Sigma protocol worden verschillende technieken toegepast. De Green Belt kent de technieken en weet wanneer en op welke manier deze technieken kunnen worden toegepast.

Six Sigma Green Belt is vooral voorzitter van een verbeterteam

De Green Belt is voorzitter van een verbeterteam en dient dus ook de rol van voorzitter te vervullen. Hier volgt een spagaat. De voorzitter zorgt voor het juiste tempo in de groep, niet te snel en niet te langzaam, en leidt het team naar het eindresultaat. Het is best een opgave om zowel een team te leiden als ook inhoudelijk met het onderzoeksvraagstuk bezig te zijn. Dat vraagt de kwaliteit om continu in te zoomen en weer uit te zoomen. Daarnaast moet de voorzitter ook uitstekend in staat zijn de individuele teamleden te coachen, balans in de groep te brengen en te houden, de communicatie te leiden en de groepsdynamiek te begrijpen. Hiertoe zijn methoden als Belbin, MBTI en ARP hard nodig. Deze methoden kunnen we u aanbieden als noodzakelijke aanvulling op het reguliere Six Sigma programma.

De Green Belt maakt onderdeel uit van de verbeterorganisatie

Voordat een Six Sigma verbeterteam kan starten, dienen alle deelnemers de methode te kennen. Dat spreekt voor zich. Omdat verbeterteams verschillende opdrachten krijgen en op verschillende onderdelen van de organisatie worden ingezet, zijn meerdere Green Belts nodig. Zij werken verspreid door de organisatie en er wordt op enig moment een beroep op hen gedaan om een team te leiden. Dat betekent dat ze dagelijks hun eigen functie uitvoeren en af en toe een verbeterteam leiden. Deze extra rol is buitengewoon leerzaam en is een verrijking voor zowel de persoonlijke als de professionele ontwikkeling. Het vraagt wel de nodige inspanning door de afwisseling. In de ene organisatie leidt een Green Belt regelmatig een team, in een andere organisatie kan er veel tijd verstrijken tussen twee teams.

Reflectie op het functioneren van Six Sigma Green Belt als voorzitter

Het is verstandig na ieder verbetertraject reflectiemomenten te organiseren en een traject voor competentieontwikkeling te definiëren. Omdat Six Sigma als methode gewoon onderdeel is van het managementsysteem van de organisatie, kan die reflectie plaatsvinden in het reguliere functioneringsgesprek. Het is zelfs een interessante overweging om de Green Belts, de Kwaliteitsmanager, de HR manager en de Lijnmanagers met elkaar te laten evalueren om daarna ook feedback te geven aan het management over de kwaliteit van de organisatie en de mate waarin procesbeheersing wordt toegepast.

De Six Sigma Green Belt kan overal werken

De Green Belt medewerker heeft HBO werk- en denkniveau en over het algemeen meerdere jaren ervaring in een productieomgeving als projectleider, kwaliteitsmanager, engineer of afdelingshoofd. Het verschil met de Black Belt opgeleide medewerker is, dat deze alleen maar verbeterteams leidt of op een andere manier aan de Six Sigma organisatie werkt. De Black Belt is breder geschoold in het toepassen van statistische technieken, moeilijker projecten leidt en de ingewikkelder verbetertechnieken beheerst. De overgrote meerderheid van de problemen in organisaties wordt overigens op Green Belt niveau opgelost. Black belt projecten zijn vaak of omvangrijk, of uiterst complex en bovendien eigenlijk voornamelijk bij multinationals te vinden. Daarom hebben we een bijzondere opleidingsvorm gekozen. Wij verzorgen geen individuele trainingen voor Six Sigma Green Belt of Six Sigma Black Belts, maar wel praktijktrainingen in team verband. Dat doen we in company, bij u op de werkvloer en met een team van uw eigen medewerkers. 

Vraag de opleidingsgids aan en werk met verbeterteams? Vul dan onderstaande formulier in en u ontvangt de brochure. Wilt u meer weten over Six Sigma als methode of een training volgen? Bel ons dan via 088 33 666 66 of stuur een mail naar info@patagonia-bv.com.

training coaching management

Diensten

Bekijk onze diensten

Lees meer

Lerende organisatie continue verbetering verbeterteam six sigma

Oplossingen

Ga naar de oplossingen

Lees meer

Artikelen

Artikelen

Lees meer artikelen

Lees meer

TQM

Cases

Bekijk voorbeelden

Lees meer

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

  • Six Sigma Green Belt
  • Verbeterteams voorzitten
  • Six Sigma toepassen
  • Teamleden trainen
  • Organisatie voorbereiden
  • Verbeterprotocol toepassen
  • Six Sigma
  • Effectieve teams
  • Procesverbetering realiseren