Belbin teamrollen toepassen op verbeterteams

Een verbeterteam pakt een procesprobleem aan. Deze groep samengestelde individuen vormt samen een team, dat aan de slag gaat en besluiten neemt. Vaak wordt zo'n team samengesteld op basis van dienstjaren, vakmanschap en ambitie. Deze parameters zouden mee kunnen spelen, maar niet zonder een juiste aanpak in samenstelling van teamrollen, zoals Belbin die heeft gedefinieerd. Diversiteit in de samenstelling is nodig om alle kanten van een probleem te onderzoeken en tot effectieve oplossingen te komen.

Test uw teamleden met de methode voor Belbin teamrollen

Onze consultants zijn gecertificeerd om met de officiële Belbin methode te werken. We gebruiken de gevalideerde test van Belbin en begeleiden de deelnemers met hun Belbin profiel. Er zijn geen verkeerde uitkomsten. Belbin is een positieve test, waarbij geldt dat iedere teamrol waarde toevoegt aan het team. Eenzijdigheid is wel een probleem. Stel geen team samen met merendeels dezelfde teamrollen.

In 3 stappen de methode Belbin toepassen op uw verbeterteams

  1. Training Belbin en je eigen profiel leren kennen
  2. Oefeningen in de toepassing van je eigen Belbin teamrol
  3. Verbeterteams samenstellen voor procesverbeteringen

1. Training Belbin en je eigen profiel leren kennen

Met een paar eenvoudige vragen en oefeningen leert u uw eigen teamrol kennen. Die teamrol is een weergave van hoe u het beste en ook bij voorkeur functioneert in een verbeterteam. U kunt deze methode toepassen op uw eigen team en teamleden. Onze trainer komt bij u langs of u komt naar onze trainingsruimten. Daar doen we de Belbin test en de oefeningen. U leert over uzelf en over uw collega's. 

2. Oefeningen in de toepassing van je eigen Belbin teamrol

Nadat de Belbin test is gedaan, kunnen de oefeningen beginnen. Samen met uw collega's doorloopt u een aantal oefeningen om uw team goed te leren kennen. De oefeningen worden afgestemd op het doel van uw verbeterteam. De trainer geeft aan hoe uw team kan worden versterkt en hoe uw team beter kan functioneren. 

3. Verbeterteams samenstellen voor procesverbeteringen

Vervolgens worden de teams ingezet om verbeteringen te realiseren. Een team wordt samengesteld op basis van het probleem dat moet worden opgelost. De teams hebben daarom verschillende karakters en doelstellingen. Dat kan research zijn, maar ook praktisch onderzoek naar een procesafwijking of een crisisteam. We helpen u met de doelstellingen, de teamsamenstellingen en de implementatie in uw organisatie.

Werk alleen nog met succesvolle verbeterteams dankzij de methode Belbin

Het is niet eenvoudig om een team succesvol te laten functioneren. Vaak verzanden teams in bureaucratie, maken ze plannen of wordt het project te groot. Het is niet makkelijk een team doelgericht en op tempo aan problemen te laten werken, waarna goede output ontstaat: een verbeterd proces. Dat lukt als een team goed is samengesteld. Zet daarom de methode Belbin in om verbeterteams succesvol te maken.

Doe de Belbin training met uw team. Vul onderstaande formulier in en vraag informatie. U kunt natuurlijk ook bellen via 088 33 666 66 of een e-mail sturen naar info@patagonia-bv.com. 

Stel uw vragen

Vul het formulier in en stel uw vragen.

Adrienne Tegelaar